Hlavní navigace

Brusel chce zrušit poplatky za roaming

24. 9. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Za volání ze zahraničí budeme možná platit stejně jako za tuzemské hovory, Evropská komise by totiž chtěla zrušit poplatky za roaming. Včera tuto informaci řekla Neelie Kroesová, eurokomisařka pro informační technologie. Hodlá tak navázat na předchůdkyni Viviane Redingovou, která se v minulých letech postarala o regulaci cen na úrovni členských států EU.

Během pěti let se ceny snížily o více než 70 %, jen letos téměř 20 %., viz naše mobilovinky z kraje prázdnin. Snížily se ceny pro odchozí i příchozí hovory a zavedl se strop pro datový roaming. Ten by snesl ještě nějaké zlevnění. Megabajt za 30 korun (v tom lepším případě) je stále hodně, když se v blízkosti nenachází žádná kavárna nebo otevřená Wi-Fi síť.

„Nebudeme navrhovat žádnou další bariéru a nebudeme ani navrhovat další změny současných cenových stropů, aniž bychom připojili něco nového. Osobně chci, aby rozdíl mezi cenami roamingu a cenami za domácí hovory dosáhl nuly,“ řekla Kroesová.

A co řekne, co s většinou i prosadí. Vždyť když v minulém mandátu měla na starost hospodářskou soutěž, rozdávala pokuty v miliardách eur (Intel, Microsoft…).

Zdroj: Finanční noviny