Hlavní navigace

Bude Fermi novým Radeonem HD 2900?

12. 1. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nadpis a perex zní možná trochu negativisticky, leč asi málokdo popře, že zvěsti, šířící se kolem Fermi, GT300, GF100 či jak si přejete novou architekturu grafik od Nvidie nazývat, začínají silně připomínat dlouho odkládaný nástup hvězdy R600, mamutího jádra rozporuplného Radeonu HD 2900 XT.

Podle Tom's Hardware i jiných se karty s jádrem GF100 začnou prodávat uprostřed března/marce. To je za dva měsíce, mám dojem, že na Vánoce 2009 to přes mnohé optimistické prognózy Nvidia nestihne.

Zpočátku půjde o dvě jednočipové karty, říkejme jim GeForce GTX 380 a 360. Jádro GF100 v nich bude mít aktivních zřejmě 512 či 448 (nižší verze možná i méně) CUDA jader. Pokud můžeme soudit dle specifikací nových Tesel, shadery budou pracovat na frekvenci kolem 1,25-1,4 GHz. Paměti GDDR5 na 384-bitové sběrnici slibují zajisté vysokou propustnost. Jádro G300 se svými třemi miliardami tranzistorů nebude ani na 40 nm žádným drobečkem.

Obří monolitické jádro má prý problémy se spotřebou, stejně jako kdysi R600. Ty stojí také z velké části za zpožděním. Oproti ne úplně nejúspornějšímu G200a (GTX 280) prý půjdeme s watty nahoru. Není známo, zda Nvidia čeká na novou revizi, každopádně dle slov Jen-Hsun Huanga jsou již jádra dlouho v produkci a v polovině března/marce tu budou karty.

Podle zdroje bude výtěžnost 40nm výroby jader G300 u TSMC vyšší, než s jakou v současnosti vyrábějí Radeony HD 5800 (resp. jádro RV870). Takřka fantastická zpráva hovoří o tom, že právě jádro RV870 má výtěžek z waferů jen asi 4 %. AMD se přitom chlubí, že už prodala přes dva miliony karet s podporou DirectX 11. I přes to bude dostupnost zpočátku (březen/marec-duben/apríl) značně slabá a papírová. 


Radeon HD 2900 XT (jádro R600 všem vytřelo zrak)

Dvoučipová karta prý přijde o měsíc-dva později. Zde se otázka s čekáním na novou revizi nabízí ještě více.

Podle serveru TG Daily Nvidia uspořádala tajný mítink o Fermi. Prý se nehovořilo o specifikacích a výsledcích, ale spíše o ryze technických věcech. Huang ale prý i uvedl, že program TWIMTBP s kartami Fermi prý funguje a běží.

MMF24

Se slušným zpožděním oproti konkurenci i předchozím plánům, za dva měsíce tu ten obří monolit s mnoha shadery a širokou sběrnicí opravdu bude. Bude znamenat výrazný posun v architektuře a stane se jasným technologickým lídrem. Jeho spotřeba bude ovšem velmi vysoká, proto se tak dlouho pracovalo na jejím posunu do přijatelných hodnot. Tato definice už sedí na dvě architektury/jádra. Ta první byla spíše menším fiaskem.

Zdroje: TG Daily, Fudzilla, Expreview, Tom's Hardware

Autor článku