Hlavní navigace

Bude licence Windows svázána s účtem Microsoft? Rozjelo se kolo spekulací

23. 6. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Co všechno se změní s Windows 10? Mohl by to být také systém produktových klíčů. Jak víte, majitelé Windows 7 a 8.1 budou moct přejít na Windows 10 bezplatně. Do toho Microsoft zmatečně podává informace o tom, jak budou moct účastníci programu Windows Insider přejít zdarma na finální sestavení Desítek, přičemž ale budou potřebovat účet Microsoft, zatímco běžní uživatelé se bez něj obejdou.

Právě zapojení účtu Microsoft, s nímž se lze přihlašovat k Windows 8 a novějším, je velice tajemné. Další informace berte jako spekulativní; vše začíná na ruském blogu OneTile.ru, jenž spatřil aplikace Windows 10 CoreWindows 10 Pro. Odkazy fungují pouze ve Windows 10 build 10147, přičemž vás nezavedou ke stažení ničeho. Pouze si můžete prohlédnout popis položek ve Windows Store.

Jak název napovídá, jedná se vlastně o označení dvou edic operačního systému – až na to, že základní edice se správně nazývá Home. Blog naznačuje, že tyto „aplikace“ mají co do činění s upgradem na Windows 10. Mohly by předznamenávat opuštění modelu, kde zadáváte produktový klíč. Místo toho by s vaším účtem Microsoft byla spojena konkrétní edice systému.

 

Firma nicméně jasně řekla, že účet Microsoft vyžadován nebude. Může to být důsledek toho, že po upgradu zůstane systém aktivován, údaje o licence si prostě přenesou. Kdybyste ale později chtěli Windows 10 nainstalovat tzv. čistým způsobem, budete licenci muset nějak ověřit. Tam by už ke spojení s účtem Microsoft dojít mohlo, byť to už je čirá spekulace. Redmondští mají stále na co odpovídat.

CS24

Rozhodně připadá v úvahu scénář, kdy máte základní edici Desítek a budete si chtít koupit upgrade na edici Pro. To by už ona aplikace ve Windows Store zprostředkovat mohla. I Windows 8.1 jako upgrade z Windows 8 jsme si stáhli z obchodu. Provázání licence s účtem by usnadnilo život uživatelů, kteří by se pouze přihlásili a vyhnuli by se zadávání produktových klíčů.

Zdroj: OneTile.ru via WinBeta