Hlavní navigace

Budou Office 15 pro Metro? Spíše Windows 8 pro ARM zachovají desktop

1. 2. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

V pondělí se rozjel neveřejný test Office 15. Technical Preview si proklepne uzavřená skupinka šťastlivců, která nám ostatním nesmí prozradit sebemenší detail. Ta už patrně bude vědět, jak se Microsoft rozhodl. Firma sama váhala, zda by měla vyrobit Office jako soustavu aplikací pro Metro. Lidé s tablety by ji nejspíš ocenili. Bohužel nevíme, zda se tenhle nápad stal realitou. Pouze víme to, že Metro bude v nové sadě figurovat, a to buď jako grafický styl, do něhož budou desktopové aplikace převedeny, nebo si stávající Office zachovají vlastní styl a přijdou a novou verzí pro dotykové prostředí Metro.

Čerstvě se objevila spekulace, která potvrzuje první scénář. Tedy žádné zvláštní aplikace pro Metro, Office 15 podle ní zůstanou doménou desktopu. Měla by však projít úpravami, které sadě zajistí lepší ovládání na dotykových obrazovkách. Zařízení s procesory ARM by o ni neměly být ochuzeny, Office poběží ve speciálním desktopové režimu, který by měl být trochu omezený a energeticky nenáročný. Podle této informace se tudíž zdá, že Windows 8 pro ARM skutečně desktopové prostředí neztratí.

Naneštěstí jde stále o nepotvrzené informace. Pouze dvě aplikace z celé sady do Metra prorazí, a sice OneNote a Lync. To je vše, co s jistotou víme. Vzhledem k tomu, že by Office 15 měla být dokončena do konce tohoto roku, se také hraje o čas. Možná, že Microsoft jednoduše nemá čas na překopání všech svých Wordů a Excelů – k vývoji pro Metro se používá WinRT a pro vývojový tým to znamená začít od píky a ještě k tomu se vypořádat s grafickým stylem a ovládáním dotykového prostředí.

CS24

První prototyp Metra byl představen před rokem. I kdyby se na Office 15 začalo pracovat tehdy, vývojáři by nemuseli náročný projekt dokončit včas. Momentálně se tedy zdá, že Office budou k dispozici víceméně jen pro klasické desktopové prostředí s Aerem. Pokud se to potvrdí, víme už s jistotou, že i Windows 8 pro ARM budou obsahovat desktop.

Zdroj: The Verge | ZDNet