Hlavní navigace

Budoucnost Foundry Company

9. 10. 2008

Sdílet

 Autor: Redakce

Když před dvěma lety AMD koupilo kanadskou ATI Technologies, spekulovalo se o tom, že by grafické čipy ATI jednou mohly být vyráběny ve vlastních továrnách AMD. To už se nyní nestane, je zde ale možnost, že grafická jádra bude vyrábět The Foundry Company.

Pokud se ale tak stane, nemusí to nutně znamenat přechod na SOI technologii, pro kterou má AMD vybavení ve Fab36 a Fab30/38. The Foundry Company se totiž chce stát plnohodnotným smluvním výrobcem a to obnáší nabídnout i klasický low-k bulk proces. Na jeho vývoji bude TFC spolupracovat s IBM, který souběžně se SOI vyvíjí i bulk procesy (jedním z nich byl například 130nm, který používala Nvidia pro jádra NV36 a NV40). Možný je v podstatě jakýkoliv scénář, včetně toho, že by služby TFC využila Nvidia.

CS24

To ovšem mluvíme o hodně vzdálené budoucnosti, jelikož stavba továrny je běh na dlouhou trať a současné kapacity stěží stačí samotnému AMD. Továrna v New Yorku se staví už nějaký ten pátek a dokončení je plánováno až na rok 2012, kdy továrna zahájí výrobu 22nm postupem. V dohledné době bude mít The Foundry Company k dispozici pouze část kapacit ve Fab36, jak bude 65nm výroba postupně utlumována a nahrazována 45nm výrobou ve Fab38. Starší Fab36 ale posléze čeká modernizace výrobních linek na 45nm technologii. A pokud se AMD bude dařit lépe než nyní, nebude pro něj problém plně využít kapacity obou továren.

Zdroj: X-bit labs, Fudzilla

Autor článku