Hlavní navigace

Build 16193: více z designu Fluent a ovládání hlasitosti univerzálních aplikací [Windows Insider]

15. 5. 2017

Sdílet

 Autor: Redakce
Další sestavení Windows 10 Insider Preview dává větší prostor designu, který jsme znali jako Neon. Pohled na něj nabízí nová aplikace, pomocí níž můžete vytvářet vzpomínková videa. Současně nemáme dobré zprávy o Windows 10 Mobile.

V minulém týdnu Microsoft vydal další sestavení z nekonečné série Windows 10 Insider Preview. Jedná se o sestavení 16193 v případě počítačů, mobily pak získaly sestavení 15213. V obou případech se jedná o vydání v rámci Fast ringu. Minulé sestavení se mně osobně nezdálo příliš dobré, krom jiného v něm konstantě padalo Nastavení. Nakonec jsem byl nucen upgradovat pomocí obrazu ISO, který je naštěstí dostupný. Neváhejte jej použít. Zatímco posledně byla významně vylepšena čtečka PDF v Edgi, tentokrát v sestavení najdete některé z novinek představených na konferenci Build 2017.

Story Remix jako nástupce Fotografií

Jedná se mj. o aplikaci Story Remix. Navazuje na aplikaci Fotografie, podle Microsoftu jde o její evoluci. V praxi vám tento nástroj umožní ze svých fotek či videí vytvořit koláž v podobě videa. Nechybí přechody, efekty nebo přidání hudebního podkresu.

Microsoft pro vyhledávání v aplikaci využívá umělou inteligenci a hluboké strojové učení, což byly hlavní motivy konference. Díky těmto technologiím aplikace automaticky opatřuje štítky obsah, takže můžete psaním vyhledávat místa, osoby nebo předměty. Story Remix vám pak nabídne odpovídající fotografie.

Story Remix je čerstvou ukázkou designu Fluent Story Remix je čerstvou ukázkou designu Fluent

Mimochodem, v tuto chvíli se ve Windows 10 naplno začíná projevovat designový jazyk Neon, a to především efektem průhlednosti. Microsoft již o tomto designovém stylu hovoří jako o Fluent Design, Neon byl jen kódovým poznačením. Průhledností je ozdobeno více aplikací včetně čerstvého Story Remixu.

Do programu Windows Insider se připojuje Windows Server.

Hlasitost všech aplikací

Ovládací panel pro kontrolu hlasitosti zvuku podporuje konečně také univerzální aplikace. I tyto přídavky nám připomínají, že univerzální aplikace stále mohou být pozadu oproti těm klasickým desktopovým. Pokud má jedno prostředí sloužit jako náhrada za druhé, mělo by z uživatelského pohledu poskytovat srovnatelné možnosti.

Ve Windows 10 v1703 když např. přehráváte hudbu v Groovu, směšovač hlasitosti vám neumožňuje zvlášť ovládat hlasitost této aplikace. Nedostatek bude napraven v podzimním vydání Desítek. Dále Microsoft v sestavení 16193 pouze opravuje chyby. Z těch důležitých zmíním, že obnova systému opět funguje v neanglických instalacích. Kompletní přehled všech oprav i známých chyb naleznete na blogu Windows Experience.

KL24

Ovládejte hlasitost univerzálních aplikací nezávisle na hlasitosti celého systému Ovládejte hlasitost univerzálních aplikací nezávisle na hlasitosti celého systému

A co mobily?

Ještě se na samý závěr vrátím k mobilům. Pro ty opět nejsou určeny žádné novinky, co se funkcí týče. Jestliže jsem již několikrát v posledních týdnech zmiňoval, že se Windows 10 Mobile nachází na vedlejší koleji a podstupuje jen nejnutnější údržbu, nelze nezmínit jednu novou skutečnost. Martin Suchan, vývojář ze Seznamu.cz, potvrdil, že od Creators Updatu se ve Windows 10 Mobile až do sestavení 15213 neobjevilo žádné nové API.

Zatím poslední mobilní sestavení tedy nabízí jen opravy, ale žádný reálný pokrok. Microsoft ví, že s klasickým smartphonem na trhu neuspěje. Již dříve jsem spekuloval, že to neznamená konec všech snah v této oblasti. Je ale nutné nebýt ten poslední, který pouze konkurenci. To oproti dřívějším časům konkrétněji nedávno potvrdil Nadella. Soutěž lze vyhrát pomocí inovace a jako náhrada za W10M by z pohledu softwaru mohl posloužit Windows 10 se CShellem.