Hlavní navigace

Carl Zeiss Cinemizer: speciální brýle využijí hráči i studenti (CeBIT)

7. 3. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na hannoverském výstavišti má stánek i známá firma Carl Zeiss. Ta včera přišla s inovovanou verzí svých speciálních digitálních brýlí OLED Cinemizer. O tomto produktu jsme slyšeli již před čtyřmi lety na Macworldu v roce 2008, kde společnost ukázala prototyp, jež posloužil jako zajímavé technologické demo. Od té doby inženýři v Carl Zeiss Cinemizer zdokonalovali a konečné podobě předcházelo několik zkušebních modelů. Finální vzhled se takřka neliší od toho, co firma zveřejnila ve svých reklamních materiálech v roce 2010.

Novinkou, která přišla až v této nejnovější verzi, je technologie, která umožňuje snímání pohybů hlavy a její úhly natočení. Díky tomu lze promítaný obraz upravovat tak, aby působil co nejreálněji se všemi deformacemi a změnami perspektivy. Bohužel se nám nepodařilo ani z dostupných materiálů zjistit reálné rozlišení obou vestavěných OLED displejů. Můžeme s jistotou říci, že je větší, něž u původní verze (870 × 500). Výrobce pouze uvádí, že je velikost projektovaného obrazu srovnatelná s televizní obrazovkou o úhlopříčce jednoho metru pozorovanou ze vzdálenosti dvou metrů.

 Carl Zeiss Cinemizer Carl Zeiss Cinemizer

Obrazový vstup může být přiveden pomocí běžného HDMI, RCA kabelu a také pomocí datového kabelu Apple zařízení. Společnost vidí jako koncové zákazníky hráče, architekty či studenty. Obraz také může být bezdrátově přenášen třeba z odolné kamery GoPro HD, což firma demonstruje na jejím připevnění na RC quadroptéru, kterou je poté moci řídit přímo z pohledu jejího pilota. 

 Carl Zeiss Cinemizer Carl Zeiss Cinemizer Carl Zeiss Cinemizer Carl Zeiss Cinemizer Carl Zeiss Cinemizer

Brýle jsou napájeny externí baterií, která je k zařízení připojena pomocí silnějšího kabelu. Baterie kromě dodávky energie také slouží pro připojení vstupů, neboť jsou na ní umístěné všechny použitelné konektory. Samostatné brýle váží pouhých 80 g a než dojde k jejich vybití, je možné je používat až 6 hodin.

MMF24

Poněkud větším háčkem, který od pořízení odradí většinu běžných uživatelů pravděpodobně bude cena. Ta začíná na 649 EUR (16 140 Kč), navíc je však nutné dokoupit zařízení pro sledování pohybu hlavy.

Carl Zeiss Cinemizer Carl Zeiss Cinemizer Carl Zeiss Cinemizer Carl Zeiss Cinemizer Carl Zeiss Cinemizer Carl Zeiss Cinemizer Carl Zeiss Cinemizer Carl Zeiss Cinemizer Carl Zeiss Cinemizer Carl Zeiss Cinemizer Carl Zeiss Cinemizer Carl Zeiss Cinemizer Carl Zeiss Cinemizer Carl Zeiss Cinemizer Carl Zeiss Cinemizer Carl Zeiss Cinemizer Carl Zeiss Cinemizer Carl Zeiss Cinemizer Carl Zeiss Cinemizer

Autor článku