Hlavní navigace

Catalyst 8.8 a podvod ve FurMarku

27. 8. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

FurMark je jedním z programů, pomocí kterého můžete měřit výkon svého grafického akcelerátoru. Jeho speciální schopností ale je, že dokáže grafická jádra zatížit a zahřát na hodnoty, kterých s jinými testy a hry nelze dosáhnout, a proto se používá jako zátěžový test. Majitelé Radeonů HD 4800, kteří si nainstalovali nejnovější ovladače Catalyst 8.8, ale mohli pozorovat zajímavý fenomén: oproti verzi 8.7 framerate ve FurMarku kleslo a s ním i teplota jádra! Redaktoři serveru Expreview se záhadě podívali na zoubek.

Nejdříve změřili, jak FurMark zahřeje Radeon HD 4850 s novými ovladači.

Poté soubor furmark.exe přejmenovali. Jako mávnutím kouzelného proutku se framerate i teploty vrátily na hodnoty dosažitelné s Catalysty 8.7. Dále redaktoři zkusili přejmenovat spustitelný soubor hry Enemy Territory: Quake Wars na furmark.exe. Pozorovali snížení výkonu oproti normálnímu stavu. Všechny naměřené výsledky shrnuje následující tabulka:

Ovladače Catalyst 8.8 tedy obsahují profil pro furmark.exe, který způsobí, že GPU nepracuje na plný výkon (ačkoliv indikátor zatížení hlásí hodnoty blízké 100 %) a méně se zahřívá. ATI k tomuto kroku pravděpodobně přistoupila proto, že chlazení Radeonů HD 4800 není dostatečně dimenzováno na zátěž, kterou FurMark vytváří, a karty by zátěžový test nemusely vydržet.

Nutno říci, že s podobnou „optimalizací“ jsem se ještě nesetkal. Dá se tomu říkat podvod? Nemusíme zabředávat do diskuzí, jak se podvod definuje v závislosti na změnách výkonu a kvality obrazu, stačí se podívat do release notes ke Catalystům 8.8, kde o FurMarku není ani zmínka. ATI chtěla tedy změny pro FurMark utajit a má odpověď tedy zní ano, jedná se o podvod.

MMF24

AMD se k záležitosti oficiálně nevyjádřilo.

Zdroj: Expreview

Autor článku