Hlavní navigace

CeBIT 2008: Gigabyte

5. 3. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Základní desky pro AMD

Pro hrubou představu, kolik hardware přivezl Gigabyte na CeBIT, shlédněte následující fotografie:

 

Základní desky pro AMD

Nyní se budeme konkrétním základním deskám věnovat podrobněji a začneme platformou AMD. Zde budou hlavním lákadlem motherboardy s čipsetem AMD 780G s integrovaným grafickým akcelerátorem Radeon HD3200.

GA-MA78GM-S2H zní název mATX desky Gigabyte, která je osazena severním můstkem AMD 780G a jižním můstkem SB700. Na štítku se specifikacemi výrobce zdůrazňuje kondenzátory s pevným elektrolytem, HD Audio zvukový kodek Realtek ALC889A a podporu hybridního CrossFire s grafickou kartou Radeon HD3450.

GA-M780SLI-DS5 je motherboard nižšího high-endu s čipsetem Nvidia nForce 780a SLI. Dalo by se říci, že tato čipová sada je setkáním dvou světů - jednak je zde totiž integrované grafické jádro a podpora hybridního SLI, jednak ale deska podporuje Tri-SLI. Na cedulce se specifikacemi je napsáno, že dva PCI Express sloty jsou PCIe 2.0 x16 a jeden je PCIe 1.1 x16, to ale zřejmě někdo bezmyšlenkovitě opsal z parametrů nForce 780i SLI. Varianta pro AMD má totiž dohromady pouze 32 linek PCIe 2.0 a tak je může rozdělit v poměru x16 + x8 + x8.

A to je z desek pro AMD vše. Tedy vlastně není, ale tu jednu zbývající desku pro Socket AM2(+) ponechávám až do jedné z následujících kapitol.

Základní desky pro Intel

 

Základní desky pro Intel 

Hitem letošního CeBITu v oblasti čipových sad pro Intel jsou jednoznačně severní můstky z rodiny Eaglelake, tedy zejména mainstreamový P45 a jeho varianta s integrovanou grafikou, G45. V high-endu pak o přízeň zákazníků bojují Intel X48 a Nvidia nForce 790i SLI.

 

 

GA-790SLI-DQ6, jak název napovídá, používá nový high-endový čipset od Nvidie. Gigabyte osadil desku celkem 4 PCI Express sloty pro grafické karty, na ten poslední ale zřejmě zbylo méně linek (tipuji 4). O nForce 790i toho již bylo mnoho napsáno, většina z toho platí i zde, takže pokračujeme dál.

A zde už je deska, kterou už od pohledu zařadíme do série DS4. GA-P45-DS4 je motherboard vyšší střední třídy používající čipset Intel P45. Gigabyte deklaruje podporu 1600MHz FSB, specialitou severního můstku je také CrossFire.

A tohle už je deska jménem GA-P45-DS3R, klasická střední třída. Chlazení čipsetu je skromnější a rozložení PCI/PCIe slotů je odlišné, jinak jsou ale mezi DS3R a DS4 minimální rozdíly.

GA-G45-DS2H je deska formátu mATX, se kterou Gigabyte míří do obývákových PC. Integrovaný grafický akcelerátor Intel GMA X4500HD si poradí s HD videem v plném 1080p rozlišení, deska má HDMI výstup s podporou HDCP a integrovaný audio kodek prý přehraje zvuk z filmů na Blu-ray nebo HD DVD bez ztráty kvality.

A až nakonec nám zbyly desky high-endové. Nejdříve tu ale máme jakéhosi hybrida: GA-EX38-DS4 je založena na high-endovém čipsetu Intel X38, označení DS4 ji ale směřuje spíše do vyšší střední třídy. Rozhodně je to zajímavá alternativa k deskám s čipsetem P45 - proti X38 sice mluví vyšší spotřeba, ale výhodu v podobě vyššího počtu PCI Express linek mu nemůžeme upřít.

GA-X48-DQ6 je jedna ze dvou desek ze série DQ6 s northbridge X48. Tato totiž podporuje paměti DDR2, zatímco níže vyobrazená GA-X48T-DQ6 je určena pro DDR3.

A to už je z motherboardů Gigabyte pro platformu Intel LGA775 vše. I příští kapitola ale bude věnována základním deskám.

ITX, DTX...

 

Miniaturní desky 

Gigabyte na CeBITu vystavuje také základní desky menších formátů.

Neklame vás zrak, Gigabyte se skutečně pustil do výroby desek s procesory VIA. Tato deska, podle popisku formátu micro-ATX, nese název GA-7CN896MH-GB1. Procesor je blíže nespecifikovaný model VIA C7-D (zřejmě bude k dispozici více verzí), čipová sada se skládá z northbridge VIA CN896 (jeden z novějších ze stáje VIA) a southbridge VT8237A.

A toto je pro změnu deska formátu mini-ITX, GA-7CN700ID-SI-RH. Použitý čipset je v tomto případě VIA CN700 + VT8237R+. Podle tří sériových portů, které najdeme na zadním panelu desky, soudím, že hlavním segmentem určení jsou průmyslová PC. Tam se tento archaismus snad ještě používá.

Zde je ona slibovaná poslední deska pro platformu AMD. GA-2761GXDK-GB1 Gigabyte popisuje jako desku pro domácí server, k tomu ji předurčuje výbava čítající dohromady 6 SATA portů (z toho jeden jako eSATA). Použitý čipset výrobce blíže nespecifikuje, z fotografie můžeme vyčíst, že se jedná o cosi z produkce tchajwanského SiS. Tato deska má rozměry formátu mini-DTX, což je norma, kterou vyvinulo AMD ve spolupráci s dalšími, první zmínky o DTX jsme slyšeli přibližně před rokem.

MMF24

 

Gigabyte chystá také vlastní konkurenci pro základní desky Intel řady Little Valley. Hezké by na procesoru Celeron 220 integrovaném na desce mělo být především to, že si řekne údajně jen o asi 4 W.

Grafické karty, předváděcí sestavy

Grafické karty

 

Gigabyte na CeBIT přivezl dvě GeForce 9600GT: jednu s chladičem Zalman, kterou vidíte zde, druhou pasivně chlazenou.

O frekvencích se Gigabyte nerozepisuje, tak předpokládejme, že obě karty pracují na referenčních taktech. 

Sestavy

Zde vidíte pasivně chlazenou GeForce 9600GT v akci...

 ...a tato sestava obsahuje dva Radeony HD3870 zapojené v CrossFire. Gigabyte má u svého stánku předváděcích sestav hned několik. Všechny pochopitelně používají základní desky, chladiče a zdroje Gigabyte.

Skříně, zdroje, chlazení

Skříně

Následující fotografie ponechám bez komentáře.

Zdroje

 U stánku Gigabyte jsou k vidění zdroje Gigabyte Odin.

Tento Odin GT umí hladovým komponentám dodat až 800 wattů elektrické energie. Že je to poněkud "overkill"? A to je prosím ze třech vystavovaných zdrojů ten slabší.

 

Jeho silnější bratříček je totiž normován na 1200W. Jak u těchto výkonných zdrojů bývá zvykem, i Odin GT 1200W nám poněkud přerostl standardní rozměry.

Další 1200wattový zdroj, tentokrát z řady Odin Pro, se zdá být klonem Odinu GT 1200W bez modrých diod ve 14centimetrovém větráku. Podle cedulky se specifikacemi ale Odin Pro nepodporuje ovládání přes software, to je výsadou řady GT. Připomeňme, že se nejedná o Nvidia ESA, ale o proprietární technologii Gigabyte, kterou společnost vyvinula již dříve.

Chlazení

Gigabyte přivezl na CeBIT dva chadiče pro procesory a jeden pro operační paměti.

G-Power 2 je univerzální chladič pro procesory podobné stavby, jako například Scythe Katana. Větrák má průměr 9 centimetrů, je regulovatelný přes PWM a Gigabyte se chlubí, že G-Power 2 chladí zároveň i napájecí obvody kolem procesoru.

G-Power II Pro (proč Gigabyte jednou používá arabské a podruhé římské číslice, netuším) je vyveden v líbivé kovově lesklé barvě a větrák, tentokrát o průměru 12cm, je podsvícen modrými diodami. Opět platí kompatibilita se všemi dnes používanými paticemi a regulace otáček přes PWM.

Je to pták! Ne, je to letadlo! Nebo snad Superman? Ani jedno, tohle je Gigabyte Cool Rain, chladič s nezávislým kapalinovým okruhem pro paměťové moduly.

Ostatní

 

Goodies

 

Gigabyte na CeBIT přivezl svůj i-RAM neboli RAMDISK. Toto je ale jeho první generace, která se zapojuje do PCI slotu, používá moduly DDR1 a data posílá přes rozhraní SATA 1,5Gbit/s. Existuje novější verze, která má formát 5,25" zařízení, používá DDR2 a podporuje SATA 3Gbit/s, ta ale na CeBITu 2008 chybí.
 

Po celou dobu, co jsme si představovali základní desky, jste měli na očích samolepky a cedulky propagující technologii "Dynamic Energy Saver". Pokud rozumíte anglicky, následující video vám snad napoví, oč tu běží. Jedná se o videonávod k software, kterým se featury D.E.S. ovládají. 

A to je ze stánku Gigabyte vše. Doufám, že se vám virtuální exkurze líbila. 

Autor článku