Hlavní navigace

CeBIT 2008: Ve znamení AMD 780G

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod

 

AMD letos vydal nástupce populární čipové sady 690G, která je určena pro platformu AMD se socketem AM2+. Písmeno G na konci značí přítomnost grafického procesoru. Jako u pokračování filmových trháků i zde platí, že všeho je více, staré neduhy jsou odstraněny, jsou přidány nové charaktery, to vše pak tvoří velkolepý celek. U filmů ale bývá výsledek ve většině případů rozpačitý. Jak se podařilo AMD natočit pokračování? Bude to větší trhák než jednička?

Dopředu můžeme říci, že se dílo povedlo. Výpis nových vlastností je delší než Schindlerův seznam, všechny posouvají nastavenou laťku o něco výše. Vycházíme sice z oficiálních materiálů samotné firmy, ale první zahraniční recenze potvrzují, že se možná zrodila legenda.

Vyšší výkon, nižší spotřeba a nové technologie jsou hlavními výhodami oproti starším řešením. Novinkami jsou DirectX 10 integrované grafické jádro, nový HyperTransport 3.0, PCIe 2.0, ATI Hybrid Graphics, UVD a další. 
 

 Novinky prezentované v zajímavém videu. 

AMD 780G sebou přináší i nový jižní můstek SB700, který byl velmi očekávaný. Starší SB600 měl několik mínusů, které hrály ve prospěch konkurenčním čipsetům od rivala Nvidia. Především to byla pomalejší práce s USB a SATA rozhraním maximální počet SATA konektorů, který byl omezen na 4. Nově je tedy podporováno 6x SATA II s možností zapojení do RAID (0, 1, 10) režimu, 12 USB 2.0 portů (+ 2x USB 1.1). Starší PATA je zastoupeno 1 portem.

Kdo šetří má za tři
Díky novým výrobním technologiím dosáhli u AMD snížené spotřeby. Grafické jádro vyráběné 55nm procesem si v nečinnosti ukousne pouze 0.95 W. S novým úsporným procesorem AMD X2 4850 bylo naměřeno 82 W vzátěži (při přehrávání HD videa) a 42 W v idle režimu. Konkurenční Intel G33 podpořený Core 2 Duo E4500 si v idle vezme 52 W, hodnotu v zátěži neuvádějí, tady má o něco navrch právě Intel.

Čipset TDP Idle
780G 15 W ~1 W
SB700 4,5 W ~1 W

Novinky

Výkon především
Už předchozí čipová sada dosahovala slušných výsledků, s AMD 780G získáte opět o pár procent vyšší skóre v benchmarcích. Nový jižní můstek SB700 napravil předchozí negativa a propustnost SATA i USB se zvýšila.

Testované disky:

  • SATA: Western Digital Raptor WD1500 ADFD (WDR 150G)
  • SATA: Western Digital Caviar WD 3200 AAKS (WDC 320G)
  • USB: Western Digital WDC 12 00 VE 5400 RPM 2,5" (WD 120G)
  • USB Seagate ST320082 7200RPM 3,5" (SG 200G)


HD Tach

 

Nemůže chybět i srovnání s Intel G35.

Přetaktování? To umíme
V minulosti se výrobci spíše distancovali od overclockingu, neboť chtěli prodat výkonnější (a taky dražší) komponenty, dnes je situace naštěstí růžovější. AMD prezentoval jak si poradí s laděním výkonu on sám. Z tabulek lze vyčíst, že zde jsou ještě rezervy pro budoucí zlepšování. Především

Phenom je hlavní "brzdou" a dokud nebudou vydány novější revize, fanoušci Intelu se mohou dál usmívat. Překvapuje však 50% nárust frekvence integrované grafické karty. I starší modely (i u konkurence) zvládly menší zvýšení taktů, výsledný efekt byl ovšem nula nula nic. Zde ve vybraných testech je dosaženo 30% nárůstů výkonu, je třeba vzít v úvahu, že přetaktován byl celý systém, ne jen IGP.

Ladíme z Windows
V honbě za co nejvyšším výkonem vás jistě potěší AMD Overdrive. Softwarové možnosti nastavení počítače doznaly s uvedení 7. série čipsetů AMD velkých pokroků. Už dávno existuje několik univerzálních nástrojů, díky kterým můžeme měnit taktovat přímo v operačním systému, ale právě univerzálnost je jejich velkou slabinou. Z vaší sestavy nevymáčknete maximum, a proto jsou tyto nástroje overclockery odmítány. To by ale mohl změnit Overdrive, jež nabízí podstatně více možností.

Plného využití dosáhnete s novými procesory AMD Phenom, podporovány jsou ovšem (trochu omezeně) i starší Athlony. Nastavit budete moci napětí všech důležitých komponent, taktéž měnit jejich frekvence (u Phenomů i pro každé jádro zvlášť), a spoustu dalšího. Samozřejmostí je i automatické přetaktování, monitoring systému a test stability.

O Overdrive jsme už na ExtraHardware psali:
http://extrahardware.cnews.cz/amd-overdrive-pro-phenomy-i-athlony-64

 

Integrovaná grafika HD 3200

Nejvýznamnější novinkou je patrně grafické jádro HD 3200. Vychází z karty HD 2400, obsahuje 40 stream procesorů a tepe rychlostí 500MHz. Velikost paměti je volitelná, záleží na nastavení v BIOSu kolik ji přidělíme ze systémové paměti. AMD doporučuje minimálně 256 MB pro plynulé přehrávání HD. Více nemá smysl nastavovat, i když to možné je (512 MB je maximum).

Výkon se oproti staršímu X1250 v čipsetu 690G se takřka zdvojnásobil. Nová karta podporuje DirectX 10 a s tím plynoucí výhody jako třeba unifikované shadery. Nečekejte, že si s ní zahrajete Crysis na plné detaily, jde spíše o marketing. Jak všichni víme, čísla, značky a technologie se prostě dobře prodávají. I tak ale budete překvapeni, jak slušně si s kartou zahrajete. Výsledky v grafech jsou dodány přímo společností AMD, proto je berte s rezervou. Došlo i na srovnání s konkurencí Intel G35, aby se ukázalo, kdo je králem. Souboj berte jako AMD vs. Intel, Nvidia s porovnáních chybí.

Testovací sestavy:

Jako první přicházejí na řadu obligátní testy v syntetickém benchmarku 3DMark.

Nyní už samotné hry. jejich výběr je opravdu pestrý. Zastoupeny jsou DirectX 9/10 i OpenGl hry. Bohužel nejsou známy podrobnosti, s jakým nastavením byly testovány. Ví se jen, že bylo použito rozlišení 1024x768 / 32b. Nejspíš bylo použito nejslabšího nastavení a omezení deaitlů na minimum, AA ani AF nejsou aktivovány. Výsledky proto nelze brát příliš vážně, rozdíly mezi AMD a Intel by však měly zhruba odpovídat realitě. Jak ale jistě víte, Intel si příliš neláme hlavu s ovladači, některé hry proto nejdou vůbec, další zase nejsou tak rychlé, jak by teoreticky měly být.

ATI Hybrid Graphics – když dva dělají totéž
Jistě jste už slyšeli o multi-GPU zpracování obrazu ATI Crossfire. Novinka AMD 780G nenabízí dva PCIe 16x sloty, ale dokáže využít integrovaného jádra, které pomůže hlavní grafice v počítání. Netřeba připomínat, že je to možné pouze s kartami stáje ATI. Navíc lze použít pouze karty nejnižší cenové kategorie HD 2400 a HD 3400 série.

U silnějších karet by to stejně nemělo význam, výkon diskrétní karty by to naopak brzdilo. Dokážu si ovšem představit, že by se grafiky nemusely dělit o zpracování obrazu, ale např. integrovaná by počítala pouze fyziku nebo jiné části hry. Na to by ovšem museli myslet už programátoři, takže je to čirá utopie.

Jaký je přínos nové technologie? Slušné zvýšení pocítíte v 3DMarku, který je pro to dobře optimalizován.

První obrázek znázorňuje 3DMark 06, druhý pak 3DMark 05, nenechte se proto zmást chybou v druhém grafu.
H.GFX značí Hybrid Graphics spojení 780G a HD 3450.

Zajímavější je ovšem výkonnostní dopad ve hrách. V některých je nárust fps velmi vysoký (CoD 4, HL2: Ep2, SS2).

Reálné využití
I když podle grafů takovéto zapojení má jistý účinek, jsem vůči tomuto řešení skeptický. Na hraní si zkrátka člověk pořídí silnější kartu, která podá lepší výkon než Hybrid Graphics. Můj názor je ten, že se nová technologie dobře vyjímá na propagačních materiálech a krabicích desek, v praxi toho ovšem nebude příliš využito. Spokojíme se buď se samotnou integrovanou, nebo koupíme silnou "velkou" grafiku. Nic mezi tím. Rozumný důvodem však může být využití čtyř monitorů současně (dva výstupy diskrétní karty + dva výstupy IGP). ATI toto řešení nazval SurroundView (= obklopující pohled).

ATI Avivo HD

Poslední dobou jakoby se s HD roztrhl pytel. Výrobci LCD uvádějí čím dál více monitorů, na kterých si vychutnáte dokonalý obraz FullHD, grafický karty bez HDMI (nebo alespoň redukcí) si už dovolí vydat málokdo, v oblasti HD médií vyvrcholil souboj obou hlavních formátů a skončil vítězstvím Blu-ray. Filmy budou vydávány stále rostoucím tempem a je třeba se na to pořádně připravit.

Na Blu-ray plackách se nachází filmy v 5× větším rozlišení než standardní DVD, navíc datovým tokem až okolo 40 Mb/s. Tohle si už žádá vysoký výkon pro dekódování, jinak bude video trhané. Běžné dvoujádrové procesory mohou ve špičkách už problémy a vytížení cpu je vysoké. Toho se chytli výrobci grafických karet, kteří do svým modelů implementovali funkce, jež převezme dékodování na svá bedra.

Už v dřívější dobách uměly karty ATI a Matroxu akcelerovat MPEG-2, tehdy byla situace podobná jako dnes, jen místo HD pomalu ovládaly svět DVD. ATI tyto funkce vyvíjela až do dnešní podoby, kdy jsou karty schopny dekódovat MPEG-2, MPEG-4 AVC (H.264) a VC-1 videa s minimálním zatížením procesoru. Obraz je navíc vylepšená spoustou promyšlených algoritmů postprocessingu. Strůjcem celého procesu je UVD (Unified Video Decoder) a jeho softwarová část ATI Avivo HD.

Grafické znázornění průběhu dekódování.

 

Tento čip byl původně použit u diskrétních karet rodiny HD 2600 a 2400. Na CeBITu byly (konečně) k vidění základní desky s čipsetem AMD 780G, které mají UVD taktéž. Fanoušci jásají, do obývákových HTPC už není třeba kupovat zvlášť kartu, ale postačí integrovaná. Procesor nebude vytížen, diskrétní karta nebude zbytečně papat elektrickou energii a všichni mohou být spokojeni.

Vybraná kapitola Blu-ray filmu Casino Royale. Rozdíl 70% je opravdu výrazný.

Před chvílí jsem nakousl téma postprocessing videa. Jde o soubor funkcí, které se snaží video vylepšovat v reálném čase během přehrávání. Ať už jsou to kostičky, či jiné artefakty vzniklé při encodingu, zašuměné video, vybledlé barvy nebo prokládané video, UVD si s tím poradí.

Video na HD nosičích je převážně ukládáno v neprokládaném 1080p rozlišení. Standardní disky DVD nebo živé vysílání DVB-T, DVB-S či kabelová verze jsou ukládány prokládaně, obraz je tak složen z půlsnímků. Aby mohl být zobrazen na placatých obrazovkách (LCD, plasma) musí dojít ke složení snímků zpátky dohromady. S tím si musí software poradit sám a kvalita je různá. Pro porovnání jsou uvedeny tři obrázky, z nichž každý používá jinou metodu de-interlacingu.

Hádejte, který režim umí de-interlancing nejlépe.

Zpracování barev je taky na vynikající úrovni. Obraz se přepočítá na 10b pro každý barevný kanál, výsledkem je schopnost zobrazení více než 1 miliardy barev, na běžném monitoru to nepoznáte, s modely, které 10b používají taktéž, budete nadšeni. Podání bude velmi přesné, především pak pleťové barvy, které vnímáme dost citlivě.

Tady je vidět, že si z nás ATI trochu střílí.

U filmů se často setkáme se zašuměným obrazem, buď kvůli digitalizaci starých materiálů nebo použitím digitální kamer, které si s šumem zatím moc neporadí. TNR (Tempoval Noise Reduction) se postará o vyhlazení šumu, přičemž video zůstane ostré.

Šum zcela vyšuměl do ztracena :)

Další funkci uvedeme jen ve zkratce. Je to přepočítávání 1080p videa na vyšší rozlišení (2560x1600 u 30“ modelů) , u něhož dojde k doostření a vyhlazení zubatých hran, které při převodu vznikají na diagonálách.

Závěrem

Všichni důležití výrobci základních desek do Hannoveru přivezli modely s AMD 780G. Mnoho z nich jsme vám už představili v minulých článcích o CeBITu.

Pro šťouraly: Chybí zde např. ASRock nebo Albatron, ale ty mají modely s AMD 780G také.

 

Biostar TA780G M2+

Gigabyte GA-MA78GM-S2H

Spolu se 780G představilo AMD také slabší variantu 780V, která obsahuje slabší IGP bez podpory UVD a Hybrid Graphics.

Kam s ním?
I když nový čipset a desky na něm postavené přínáší dostatek výkonu, hráči a overclockeři po něm nejspíš nesáhnou. Integrovanou grafiku nevyužijí, proč by jí tedy kupovali. Další čipsety série 7x0 jsou rovněž povedené, navíc se nemusí omezovat a koupí třeba od konkurenční Nvidie. Jejich výkony jsou srovnatelné, výběr tedy ovlivní výbava, aktuální kvalita ovl
adačů, či třeba Crossfire / SLI.

CS24

Naprosto ideální bude pro HTPC multimediální centra. Nízká spotřeba, dobrý výkon, k tomu HDMI výstup obrazu a zvuku s HDCP, UVD čip. Tohle přesně hledáme. Většina desek je navíc menšího ATX formátu, pro který se dělají atraktivní skříně, které zapadnou mezi zbytek Hi-fi komponent v obýváku. Taková sestava se dá pořídit za opravdu rozumné peníze. Disky, paměti a nějaké dvoujádro jsou dneska za pár korun, technofil doplní Blu-ray mechaniku, méně movití si ještě vystačí s DVD vypalovačkou. K tomu navrch TV kartu, kterou koupíte za cenu večeře v lepší restauraci. Sousedův DVD přehrávač propojený SCARTem s videorekordérem zblednou závistí.

V článku se schválně nevěnujeme Nvidii, neboť v budoucnu připravíme podobný přehled jejich novinek a nebudeme toto předbíhat.