Hlavní navigace

Cena/výkon současných grafických karet

16. 3. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pod poslední cenovou hlídkou grafických karet jeden z čtenářů navrhl, abych s těmito novými cenami přepočítal grafy výkon/cena, jimiž končí souhrnné testy grafik na EHW. A protože děláme, co čtenářům na očích vidíme, pohrabal jsem se v starších XLS a vytoužené grafy najdete o kousek níž.

Mějte ale vždy na paměti, že poměr výkon/cena nehovoří o grafické kartě ještě vše. Užitná hodnota se může lišit podle toho, zda je nutné ke kartě například koupit jiný chladič, zda jde ta či ona více či méně přetaktovat anebo jak zvládá další činnosti mimo moderní 3D hry.

První grafy jsou vypočteny na základě výkonu posledního testu 14 grafických karet, ceny jsou získány postupem uvedeným ve zmíněné poslední cenové džungli (tam je také najdete v absolutní hodnotě). Výjimkou je GeForce 8800 GTX, u níž jsem použil bazarovou cenu 3200 Kč (srovnání tak není zcela korektní, a i proto je 8800 GTX odlišena modrým proužkem). U GeForce GTX 280 jsem musel nechat poslední cenu, za niž v jednom ze čtyř sledovaných obchodů byla k mání (8076 Kč).

Nejdříve uvádím dva grafy získané na základě průměrování z her: Assassin's Creed (DX10.1), Bioshock (DX10), Call of Duty 5: World at War (DX9), Company of Heroes: Opposing Fronts (DX10), Crysis (DX10), Crysis: Warhead (DX10), Enemy Territory: Quake Wars (OpenGL), Far Cry 2 (DX10.1), Race Driver GRID (DX9), S.T.A.L.K.E.R.: Clear Sky (DX10.1), The Elder Scrolls IV: Oblivion (DX9), Trackmania Nations Forever (DX9), World in Conflict (DX10), Zaklínač (The Witcher) (DX9). Další podrobnosti o testovací sestavě, ovladačích apod. najdete v lednovém testu grafických karet.

Pro jistotu připomíná, že vyšší číslo v grafech, znamená lepší poměr výkon/cena a tedy karty s nejdelším proužkem jsou pro dané nastavení a soubor her v tomto ohledu nejvýhodnější.

Když k těmto hrám připočtu i výsledky z méně graficky náročných her jako Call of Duty 4: Modern Warfare (DX9), Dead Space (DX9), Fallout 3 (DX9), Left 4 Dead (DX9), S.T.A.L.K.E.R.: Clear Sky (DX9), Unreal Tournament 3 (DX9) a X3: Terran Conflict (DX9), dostanu z plných dvaadvaceti takovéto číslo:

 

Výsledky s méně náročnými hrami nejsou příliš zajímavé pro výkonné grafické karty, a tak je asi zbytečné uvádět i další (vyšší) rozlišení.

Ještě na podzim jsem na podobné sestavě měřil na množině trochu jiných her (detaily v posledním testu s touto metodikou - recenzi Radeonu HD 4830): Age of Conan: Hyborian Adventures (DX9), Assassin's Creed (DX10), Bioshock (DX10), Call of Duty 4 (DX9), Call of Juarez (DX10), Company of Heroes: Opposing Fronts (DX10), Crysis (DX10), Devil May Cry 4 (DX10), Enemy Territory: Quake Wars (OpenGL), Far Cry 2 (DX10 a DX9), F.E.A.R. (DX9), Half-Life 2: Episode 2 (DX9), Hellgate: London (DX10), Lost Planet: Extreme Condition (DX10), Medal of Honor: Airborne (DX9), Race Driver: GRID (DX9), Serious Sam 2 (DX9), S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl (DX9), The Elder Scrolls IV: Oblivion (DX9), The Witcher (Zaklínač) (DX9), Trackmania Nations Forever (DX9), Unreal Tournament 3 (DX9) a World in Conflict (DX10). V tomto případě jsem musel ještě u karet jako GeForce 9800 GX2 nebo Radeon HD 3870 X2 použít poslední cenu z doby, kdy byly tyto produkty ještě skladem.

CS24

 

Autor článku