Hlavní navigace

CES 2010: Steve Ballmer o technologiích a Microsoftu

8. 1. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

CES, neboli Consumer Electronics Show je mezinárodní výstavou spotřebitelské elektrotechniky, pořádanou od roku 1967 v současnosti každoročně. Řada firem z technologického a informačního odvětví zde představí své nejnovější produkty a inovace v oblasti technologií. Také tento rok nemohla chybět jedna z největších ikon ve světě počítačů: Microsoft.

Přes počáteční výpadek elektřiny a další technické potíže se s asi půlhodinovým zpožděním na jevišti objevuje Gary Shapiro, vrchní představitel Consumer Electronics Association, tedy firmy pořádající tuto výstavu. Po krátkém úvodu předává slovo Stevu Ballmerovi, který začíná svou úvodní keynote. Ačkoli byl rok 2009 plný ekonomických problémů kvůli finanční krizi, technologický průmysl se dle Ballmera nezastavil.

„Věci, jež jsou pro nás nyní samozřejmé, by na začátku 80. let zněly jako sci-fi“, vysvětluje Ballmer. Technologie dává každému spoustu možností, ať už se nachází kdekoli. Můžeme posílat SMS zprávy, tweetovat, cestovat s GPS a rovněž neopomene zmínit nový „rozhodovací engine“ rytmickým „bing, bing, bing, bing, bing“.

Právě tento vyhledávač má vylepšit pozici Microsoftu na poli internetového vyhledávání, kde momentálně dominuje konkurenční Google. Již nyní získal 11 miliónů nových uživatelů a podíl Bingu nadále roste. Pomoci by měla i nová tříletá dohoda s HP, jež bude své počítače a notebooky prodávat s Bingem jako výchozím vyhledávačem a MSN jako domovskou stránkou, a to jak v spotřebitelském, tak i firemním sektoru. Úspěchem je rovněž herní konzole Xbox 360, jíž se prodalo přes 39 miliónů kusů.

Technologie Microsoftu se uplatňují i v automobilovém průmyslu. Už dříve jste si mohli přečíst o integraci hlasového systému do některých modelů aut značky Ford a podobný „osud“ nyní čeká i auta od Kia. Uživatelé budou moci za řízení pouštět hudbu, telefonovat a celkově ovládat techniku jen pomocí svého hlasu, přičemž systém rozpoznávání mluveného slova běží pod Windows Embedded.

Ballmer pokračuje dále s multimediálním přehrávačem Zune HD, vypuštěním Windows Mobile 6.5 a hlavně nového operačního systému Windows 7. Ten je dílem asi tří tisíc inženýrů a osmi miliónů betatesterů, díky čemuž si získal ohromnou oblibu a oživil trh s počítači, jenž vyskočil o celých 50 % a dle analytiků bude nadále pokračovat v tomto trendu.

Novinkou je Blio reader, propracovaná čtečka knih využívající Windows Presentation Foundation. Umožňuje v obsahu elektronické knihy zobrazit i video, či text automaticky přečíst syntetizovaným hlasem. V roce 2010 se můžeme mimo jiné těšit na kancelářský balík Office 2010. Steve Ballmer osobně spolu s dalším pomocníkem předvádí současnou práci více lidí na jednom PowerPoint dokumentu - práce obou je automaticky sloučena do finálního dokumentu.

Řada set-top boxů typu IPTV (digitální televize vysílaná skrze internet), přesněji asi 4 milióny, používá software Mediaroom vyvinutý Microsoftem. V roce 2010 dokonce nebudou majitelé Xboxu 360 set-top box AT&T U-verse muset kupovat, neboť zmíněná herní konzole zvládne zastat jeho funkci, s novou verzí Mediaroom 2.0 navíc uživatelé získají přístup k bonusovému materiálu.

Za další skvělou technologii pro domácí zábavu považuje speciální tablet PC, složený pouze z dotykové obrazovky. Finální verze předvedených prototypů se má na trh dostat ještě tento rok a pohánět je bude právě Windows 7, díky svým novým funkcím využívající dotykového vstupu, tedy jak Ballmer zvýraznil - přirozeného ovládání. Tyto tablet PC Microsoft nazval „slate computers“, což by se dalo přeložit jako „tabulkové počítače“, neboť připomínají antické hliněné tabulky. Tyto zařízení mají konkurovat prozatím neohlášenému iSlate od konkurenčního Applu.

Xbox 360 však má přinést řadu novinek a inovací do domácí zábavy. Robbie Bach převzal slovo a zmínil některé vysoce očekávané herní tituly, jako Mass Effect 2, Alan Wake či Halo Reach. Pomocí služby Xbox Live Game Room si hráči oživí zážitky na staré klasické hry a dojde k propojení běžných PC a konzolí – jednoduché arkádové hry stačí zakoupit jednou a hrát na obou těchto nařízeních s ostatními přes síť. Opravdovou inovaci ovšem přinese teprve projekt Natal.

Ačkoli Microsoft zatím mlčí o jakýchkoli cenách, prozradil, že na trh se dostane na letošní vánoční svátky, což jej učiní skvělým kandidátem na dárek pod stromeček. Natal zcela odstraní potřebu elektronického ovladače pro hraní Xbox 360 her – vystačí si s kamerou snímající samotného hráče. Ovládání tak má být intuitivnější a zábavnější. Se slovy „Rok 2010 bude tím největším v historii Xboxu“ Robbie Bach ukončil přednášku. Kompletní, hodinu a 17 minut trvající záznam můžete shlédnout zde (vyžadován Silverlight):

CS24

Zdroje: CNET, CNET, Telegraph, Engadget