Hlavní navigace

CES Awards 2012: Nejlepší produkty veletrhu podle novinářů a návštěvníků

13. 1. 2012

Sdílet

 Autor: Redakce

Letošní ročník byl znovu bohatý na netradiční nápady a velké inovace. Chytrá zařízení byla ještě chytřejší, výkon větší, cena dostupnější a zpracování lepší. Která zařízení byla těmi úplně nejlepšími na CESu?

QNX Car 2 (nejlepší technologie pro automobily)

QNX Car 2

Kanadský RIM, tvůrce BlackBerry ale také operačního systém QNX, ukázal v útrobách Porsche Carrery upravený systém pro automobily. GUI je postaveno na HTML5, podporuje skinování, takže si jej mohou přizpůsobit všechni výrobci vozidel. QNX Car 2 si rozumí s telefony BlackBerry, komunikuje pomocí Bluetooth a NFC, takže se dokáže rychle spárovat. Pomocí HD mikrofonů a kvalitní audio sestavy umí vykouzlit perfektní handsfree. Palubní počítač může mít více monitorů (pro zadní sedadla zvlášť). A samozřejmě přebírá také další funkce chytrého telefonu.

Nokia Lumia 900 (nejlepší smartphone)

Nokia Lumia 900

Vlajková loď Finů nadchla i nás, jenže za oceán se bohužel nedostane, tento model je určen pouze pro USA. Zlí jazykové mohou říci, že je to pouze nafouknutá Lumia 800 a budou mít pravdu. Tak trochu. Devítistovka má větší 4,3" displej AMOLED ClearBlack se stejným rozlišením, ale naštěstí postrádá Pentile matici. Díky tomu nebude obraz příliš zubatý. Dále nově podporuje stahování přes sítě HSPA+ rychlostí 21 Mb/s, ale také pomocí LTE až 50 Mb/s. Tělo je znovu vyrobeno z jednoho kusu polykarbonátu. Tento telefon má za úkol rozšířit platformu Windows Phone. Podaří se mu to?

Asus Memo 370T (nejlepší tablet)

Asus Memo 370T

Asus přepsal historii a uvedl našlapaný tablet za 249 dolarů (asi 6000 Kč s DPH). Má sedmipalcový displej (IPS, rozlišení 800 × 1280 px), pětijádrový procesor Nvidia Tegra 3, gigabajt RAM a 16 GB paměti. Nechybí ani čtečka microSD nebo port microHDMI, tablet obsahuje i 8Mpx fotoaparát. To vše v drobném těle s hmotností 400 g. Hned od začátku se bude prodávat s Androidem 4.0. Taková výbava a skvělé technologie za stejnou cenu tady ještě nebyly.

Fujifilm X-Pro1 (nejlepší fotoaparát)

Fujifilm X-Pro1

Vypadá retro, má tělo z hořčíkové slitiny a skvěle fotí. Novinka Fuji je vybavena snímačem X-Trans CMOS s netradičním uspořádáním barevného filtru. Čip je formátu APS-C (rozměry 23,6 × 15,6) s rozlišením 16,3 Mpx. X-Pro1 má navíc vyměnitelné objektivy. Potěší i hybridní hledáček (kombinuje optický a elektronický). Třípalcový displej s rozlišením 1,23 milionu bodů a 100% pokrytím ale bohužel není výklopný. I tak profíky nadchne. Více na oficiálním webu.

MakerBot Replicator (nejlepší vznikající technologie)

" width="450" height="259" frameborder="0">

Kupovat hračky na Vánoce? Teď už je můžete vytvořit. 3D tiskárna Replicator od MakerBotu umí tvořit předměty o rozměrech až 226 × 144 × 150 mm. Stačí mít na SD kartě uložený soubor s 3D modelem a nechat tiskárnu vrstvičku po vrstvičce vytvořit plastový předmět. MakerBot se snaží z 3D tiskáren udělat masové zboží. Za cenu 1799 dolarů se to asi ještě nepovede, ale pokrok je to úžasný. Mimochodem, za 1999 dolarů se prodává i verze, která umí tisknout vícebarevně a z různých materiálů. Ztracená kostka z lega vás už nebude mrzet.

Simple.TV (nejlepší domácí kino)

Simple.TV

Chytrý set-top-box, do kterého můžete nainstalovat vlastní hardisk pro záznam videa z televize. Díky bezdrátové síti lze navíc z této krabičky streamovat obsah do iPadu, Google TV a jiných zařízení s aplikací Simple.TV. Placený účet dovolí streamovat video pro více zařízení, uživatelé dostanou přístup i k živým televizním přenosům, když jsou zrovna na cestách. Zkrátka televizi a veškerý video archiv lze mít stále u sebe. Nás může akorát mrzet, že Simple.TV je čistě americkou záležitostí.

HP Envy 14 Spectre (nejlepší počítač)

HP Envy 14 Spectre

Prémiový Ultrabook HP je unikátní celopovrchovou skleněnou úpravou, která má zvýšit pevnost těla. Specialitou je čip NFC, kterým bude moci notebook komunikovat s mobilem, který to podporuje (nové Nokie se Symbianem a Androidy od Samsungu). A už takovým evergreenem je zvukový systém od Beats Audio. Více v našem preview.

BlueStacks for Windows 8 (nejlepší software)

" width="450" height="259" frameborder="0">

BlueStacks chce pro chystané osmičky zpřístupnit veškeré aplikace z Android Marketu, kterých je v současnosti přes 400 000. Protože Windows 8 budou také na tabletech a jiných dotykových zařízeních, velmi se tím zvýší použitelnost systému. Další informace najdete zde.

D-Link Amplifi HD Media Router 3000 (nejlepší síťové zařízení)

D-Link HD Media Router 3000

První bezdrátový router na trhu, který podporuje i USB 3.0 pro připojení rychlých pamětí nebo pevných disků sdílených v síti. Směrovač podporuje standardy Wi-Fi 802.11a/b/g/n v pásmech 2,4 i 5 GHz s maximální propustností až 450 Mb/s. D-Link obsahuje 4+1 (LAN + WAN) porty s gigabitovým Ethernetem. Výkon je takový, že dokáže teoretickou rychlostí 1 Gb/s komunikovat obousměrně. Vylepšený QoS má zajistit plynulý běh streamovaného videa, hraní i IP telefonie. A funkce SharePort Cloud zase umí vzdáleně sdílet multimédia a dokumenty s iOS a Androidem i bez zapnutého počítače.

LG 55EM9600 OLED TV (nejlepší televizor)

LG 55EM9600 OLED TV

První představený OLED televizor s 55" úhlopříčkou. Sice už má konkurenci v podobě Samsungu a Sony, ale LG zaujal nejvíce. Panel je pouze 4mm tenký, má minimální rámeček a dokonalou kvalitu obrazu (úhly, barvy, jas i kontrast). Jen cena asi nebude z počátku moc příjemná, ale LG slibuje, že do čtyř let budou OLED stát stejně jako LCD. Více zde.

ICTS24

Televizor od LG se stal také nejlepším produktem celého CESu podle novinářů. Hlavní cenu návštěvníků si odnesl Projekt Fiona.

Zdroj: Cnet