Hlavní navigace

CES: Klávesnici Matias One připojíte také k BlackBerry a iPhone

15. 1. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tento nápad má určitě něco do sebe - velké množství uživatelů dodnes hledá ten správný způsob umístění telefonu na stole při práci s počítačem, aby byl po ruce, nepřekážel a bylo vidět na displej, když začne telefon zvonit.

Samotný název pochází z anglického "One keyboard for iPhone & PC / Mac", v překladu jedna klávesnice pro iPhone a PC nebo Mac. Mechanické klávesnice mají pořád své uplatnění na trhu díky pohodlnému psaní. V neposlední řadě si na ně široká škála uživatelů jednoduše zvykla - vždyť samotný koncept klávesnice tohoto typu je bez menších úprav v ergonomii a designu v podstatě totožný s tím prapůvodním z doby, kdy počítače začínaly. I v dnešní době tabletů a s nimi spojených dotykových klávesnic je mechanický typ pro delší práci a psaní stále nepostradatelný.

Klávesnice Matias One Standard pro iPhone Klávesnice Matias One Standard pro iPhone ve verzi pro PC Klávesnice Matias One Standard pro iPhone ve verzi pro Mac

Nyní ale k samotným novým modelům. Základním typem je Standard, u kterého chybí šestice funkčních kláves nad kurzorovými šipkami, čímž vzniká prostor pro odložení telefonu Apple. Pomocí jednoho speciálního tlačítka dojde k propojení s telefonem a hned je možné psát SMSku na velké klávesnici. Tento model má více modifikací dle koncového využití.

První variantou je PC + iPhone vyznačující se přítomností Windows klávesy, další variantou je Mac + iPhone (některé popisky kláves jsou nahrazeny jinými a dočkáme se i jiného rozložení speciálních znaků a kláves), no a nakonec je zde speciální modifikace pro BlackBerry. Tento telefon je díky svým poněkud širším rozměrům umístěn do speciální kolébky a na klávesnici tedy funkční klávesy nechybí.

Klávesnice Matias One Standard z profilu Klávesnice Matias One Standard ve verzi pro BlackBerry

Podobným způsobem je řešeno umístění telefonu u druhé verze klávesnice s názvem Slim. Tento model je speciálně vytvořen pro milovníky minimalistického vzhledu a nabídne mimo jiné také více místa na stole a charakter kláves připomíná spíše laptop. Slim One keyboard umožňuje připojit pouze iPhone a klávesnice je dostupná ve verzích pro PC a Mac.

Klávesnice Matias One Slim Klávesnice Matias One Slim Klávesnice Matias One Slim z profilu

Třetím modelem je verze Tactile One, která vychází z již před nějakou dobou představené klávesnice Tactile. Specialitou tohoto modelu je samotné provedení - pod klávesami se nenachází jednolitá gumová vložka, ale každá klávesa má svůj vlastní mechanismus. Tento typ kláves byl využit například v legendární klávesnici Apple Extended Keyboard a psaní na tomto typu klávesnice by mělo zaručit maximální komfort a také větší rychlost psaní. Stejně jako verze Slim je Tactile One ve verzích pro PC i Mac.

klávesnice Matias Tactile One Ukázka mechanismu kláves u klávesnice Matias Tactile Legendární klávesnice Apple Extended Keyboard

Všechny zmíněné modely mají ještě jednu společnou vlastnost - nevyžadují žádné dodatečné speciální napájení v podobě baterií, všechna potřebná energie pochází z počítače, ke kterému jsou připojeny. Není tedy nutné myslet na dobíjení nebo výměnu baterií. Zatímco verze standard je výrobcem oceněna na necelých 100 USD (v přepočtu přibližně 2 000 Kč), verze Slim je k dispozici za necelých 80 USD (cca 1 600 Kč).

MMF24

Poslední zmiňovaný model Tactile One je zatím na webových stránkách výrobce možné pouze předobjednat, a to za cenu 200 USD, tedy zhruba 4 000 Kč.