Hlavní navigace

CES: revoluční IdeaPad Yoga a další novinky od Lenova

16. 1. 2012

Sdílet

 Autor: Redakce

Co známe z dřívějška: X1 Hybrid, T430u, U310/U410, Yoga

ThinkPad T430u a X1 Hybrid

Už před začátkem výstavy Lenovo oznámilo dvojici nových modelů - pracovní Ultrabook ThinkPad T430u a zajímavého nástupce povedeného Lenova X1 s přídomkem Hybrid, který značí přítomnost dvou procesorů (jeden "klasický" od Intelu pro běžnou práci, druhý má být blíže nespecifikovaný SoC s výrazně nižším výkonem a spotřebou, který by zajišťoval běh jednoduššího systému na bázi Linuxu pro jednodušší použití jako rychlá kontrola mailu či surfování po internetu a šetřil by baterii).

T430u má tedy být "pracovní Ultrabook". Patří mezi ThinkPady, ovšem od klasického designu řady se odlišuje třeba chiclet klávesnicí a možná i lesklým displejem, což je sice momentálně pouze naše domněnka, ale pokud se potvrdí, nadšení z toho rozhodně nebudeme. Rozlišení 1 366 × 768 bodů na nás taky nepůsobí zrovna dobrým dojmem, u pracovního nástroje bychom očekávali minimálně více (900) bodů na výšku, když už poměr stran 16:10 definitivně vyšel z módy. Od většiny Ultrabooků se T430u bude odlišovat čtrnáctipalcovou úhlopříčkou, relativně vyšší tloušťkou 20 mm a tisková zpráva Lenova se dokonce zmiňuje o hmotnosti až 1,8 kg - na čtrnáctku je to pěkné číslo, ale stokrát radši bychom viděli o palec menší úhlopříčku a o půl kila a 3 mm tloušťky méně.


ThinkPad T430u: První pracovní notebook značky

Hardwarové specifikace zatím neznáme, pouze se proslýchá že na výběr bude až 1TB HDD (což opět není nic co bychom chtěli po Ultrabooku) nebo blíže nespecifikované SSD - doufejme že na výběr bude i minimálně 256GB varianta za nějakou slušnou cenu.

O obou modelech jsme vás již informovali, ostatně nyní už to není zrovna novinka - první zprávy se objevily 5. 1. Od té doby se ven nedostalo nijak zvlášť velké množství rozšiřujících informací. Cena by měla začínat na 849 USD a dočkat bychom se T430u měli ve třetím kvartálu roku 2012, pravděpodobně rovnou s předinstalovanými Windows 8 a procesory architektury Ivy Bridge.

 

IdeaPad U310 a U410

Dále jste možná zaznamenali další novinku o modelech IdeaPad U310 a U410. Už podle označení by to měly teoreticky být nástupci prvního Ultrabooku značky, IdeaPadu U300s, ovšem není to tak úplně pravda. Novinky sice patří do stejné řady a částečně vychytávají některé nedostatky původního modelu, na druhou stranu ale v honbě za nižší cenovkou přidávají některé další, a to poměrně výrazné.

Najdeme u nich sice lepší nabídku konektorů a oproti předchůdci nechybí ani čtečka SD karet, navíc se snižuje doporučená cena (která byla ale už u U300s docela příznivá, v ČR se prodává za 21 000 Kč s DPH). Problém je v jejich výrazně zvýšené hmotnosti, která je z kategorie Ultrabooků katapultuje mezi klasické třinácti- a čtrnáctipalcové notebooky. Hmotnost 1,67 kg u třináctipalcového U310s je v podstatě stejná jako třeba u Asusu U36SD a 14‚Ä≥ U410 má dokonce vážit snad až 1,9 kg, což opravdu nejsou zrovna dechberoucí hodnoty - tedy rozhodně ne v pozitivním smyslu.


IdeaPad U410s: Větší úhlopříčka, vyšší hmotnost, více portů, nižší cena

Negativa by však u mnohých mohla vyvážit skutečně příznivá cena, začínající někde na 649 amerických dolarech, takže je klidně možné, že si nakonec novinky získají své příznivce. Nakonec, oba modely působí docela sympaticky a vlastně na nich aspoň z dostupných informací nevidíme nic špatného (snad kromě lesklého displeje a rámečku okolo něj). Kdyby Lenovo tyto modely pojmenovalo jinak než jako logické nástupce subtilního U300s, neřekli bychom proti nim ani půl slova.

IdeaPad Yoga

Asi nejzajímavější novinku, Ultrabook/tablet IdeaPad Yoga, jsme vám již také představovali. V přehledu však toto originální zařízení nemůžeme vynechat, už jen protože je to podle nás to nejzajímavější, čím se (nejen) Lenovo na CESu blýsklo. Takhle chutná budoucnost - nebo v to aspoň doufáme.


IdeaPad Yoga: Úspěch bude zřejmě dost záviset na úspěchu Windows 8

Na první pohled Yoga vypadá jako normální, třináctipalcový Ultrabook. Displej však lze otočit o 360 stupňů a udělat z něj v podstatě tablet. Klávesnice a touchpad jsou na spodku (a automaticky deaktivovány) a počítač se pak ovládá jako velký tablet pomocí dotykového displeje, což v kombinaci s Windows 8 nezní vůbec špatně, i když na reálné dojmy si budeme muset ještě pěkně dlouho počkat - tohle bude k dispozici právě až po vydání Windows 8, tedy ve třetím kvartálu roku 2012. S tloušťkou 17 mm v nejtlustším bodě a hmotností 1,4 kg se bez problémů vejde do specifikací Intelu pro Ultrabooky, ovšem jak správně podotkl jeden čtenář v komentářích u odkazované dřívější novinky, hmotnost 1 400 gramů je sice pěkná pro notebook, ale při držení v rukou á la tablet se nejspíš po chvíli pořádně pronese.

A co hardware, říkáte si? I v tomto ohledu se Lenovo zřejmě pěkně předvede. Uvnitř by se mělo nacházet nízkonapěťové Core i3 či i5 Ivy Bridge s integrovanou grafikou Intel HD 4000 (včetně podpory DX11), až 256GB SSD, displej bude IPS s rozlišením 1 600 × 900 bodů (hurá!) a celé to bude stát 1 200 amerických dolarů, což nám aspoň nyní přijde za něco takového docela málo, i když je samozřejmě možné, že za půl roku, kdy se Yoga dostane na trh, budou k dispozici zařízení s mnohem lepším poměrem výkonu a ceny.

Nové ThinkPady Edge a levná řada B

Rodina ThinkPad Edge E

Staromilci sice řadu ThinkPad Edge nemají zrovna v oblibě, protože to nejsou až tak úplně klasické ThinkPady (mají chicletové klávesnice a jsou levné, hanba!). Pro většinu uživatelů jsou to ale vcelku sympatické notebooky, nabízející slušné zpracování a opravdu dobrý poměr výkonu a ceny. Navíc mají poměrně konzervativní design, takže se za ně nemusí stydět ani yuppie na jednání.

Číslování řady je od začátku vcelku logické: první číslo v trojmístném označení udává úhlopříčku (1 pro 11,6‚Ä≥, 3 pro 13,3‚Ä≥, 4 pro 14‚Ä≥ a 5 pro 15,6‚Ä≥). Druhé číslo udává generaci - momentálně je v prodeji dvojková, nově představené, vylepšené modely mají uprostřed trojku. A třetí je buď 0 nebo 5 - modely označené nulou mají procesory Intelu, pětky APU od AMD.


ThinkPad Edge E430: Konečně má USB 3.0 a čtečku otisků prstů

Novinky mají tedy označení začínající na E130 (11,6‚Ä≥ s Intelem) a končící na E535 (15,6‚Ä≥ s AMD). Upgrade bude u většiny modelů spočívat v tom stejném, proto jsme celou řadu sepsali do jedné podkapitoly. U všech modelů nově najdeme USB 3.0, které u minulé generace absentovalo a z rychlejších rozhraní jsme na nich nacházeli pouze jedno kombo USB 2.0 a eSATA.

Jako v podstatě samozřejmost bereme zvětšení úložného prostoru na max. 1 TB u větších E430/E435 a E530/E535. SSD u řady Edge nečekejme. Jinak se bude podle všeho jednat o mírný pokrok v mezích zákona, dočkáme se zřejmě procesorů Ivy Bridge a vylepšených APU Fusion; jinak není popravdě řečeno příliš o čem psát.

 

ThinkPad Edge S430

Doposud měly všechny Edge označení začínající písmenem E. Nyní se k tomu přidá čtrnáctipalcový model S430, který bude zastávat pozici jakéhosi "prémiového Edge". Dostane pár kovových prvků, měkčený povrch, tloušťku pod 2,5 cm - ovšem asi nejzajímavějším parametrem je superrychlé rozhraní Thunderbolt. To snad v budoucnu najde širší využití napříč značkami (kromě Lenova jej začíná integrovat třeba i Acer) a které, doufáme, snad konečně umožní třeba i vývoj pořádných externích grafik v podobném stylu, jako to na CESu předvedlo MSI, nebo pořádných univerzálních dokovacích stanic ve stylu třeba Sony Vaio Z21.


ThinkPad Edge S430: Prémiové Edge nabídne i Thunderbolt

Hardware bude jinak zřejmě podobný jako u modelů řady E. Na výběr by mělo být samozřejmě množství konfigurací, ale opět se můžeme těšit na až 1TB disky, procesory Ivy Bridge a volbu mezi integrovanou grafikou či diskrétním čipem od Nvidie, přepínatelným přes Optimus.

ThinkPad Edge S430 by měl být k dispozici na "vybraných", blíže nespecifikovaných trzích až v červnu/júni, a to za ceny začínající na 749 USD. Menší modely řady Edge, E130/135 a E330/335, se také objeví na vybraných trzích, navíc ani nevíme kdy - ale jejich předchůdci se dostali i k nám do střední Evropy, takže doufáme, že na nás Lenovo nezanevře. A větší "Ečka", E430/435 a E530/535, by měla být k dispozici celosvětově od dubna/apríla tohoto roku.

Nová řada B

Písmenem B označuje Lenovo svoji "základní", lowendovou řadu. Tyto notebooky poslouží nenáročným uživatelům k procházení facebooku a práci s dokumenty, nic moc navíc se od nich nedá čekat. Mnohým to ovšem dokonale stačí a nízká cena těchto modelů je rozhodně velkým lákadlem. Na tom, že se i tato řada dočká v roce 2012 upgradu, tedy není nic překvapivého.


B480: Čtrnáctipalcový lowend s decentním designem

Modely B480 a B580 (první číslo opět značí úhlopříčku, tudíž se jedná o 14‚Ä≥ a 15,6‚Ä≥ modely) se tak opět konečně dočkají USB 3.0 a platformy Ivy Bridge; B485 a B585 dostanou nová APU Fusion od AMD. Poslední generace (B47x a B57x) byla dostupná i se slabšími procesory Intel Pentium a Intel Celeron; u nové řady je jediná dostupná informace právě "procesory Intel Core a AMD Fusion APU". Přesto však doufáme (a tak nějak i očekáváme), že se objeví i konfigurace s lowendovými procesory a opravdu velmi nízkou cenou. Dostupná úložiště se podobně jako u řady Edge rozšíří na až 1 TB a na výběr bude tradičně mezi integrovanými a lowendovými diskrétními grafikami. Jinak ale řada B zůstane v podstatě stejná jako doposud a bude se nadále jednat o skutečně základní notebooky, orientované na co nejnižší cenu, ne na výkon či mobilitu.

KL24

Podobně jako u menších variant nových Edge E jsou i nová Lenova B plánována pouze pro "vybrané trhy", opět ale doufáme, že budou dostupná i u nás, jak tomu bylo u poslední generace. O cenách a plánovaném uvedení na trh vás budeme dále informovat, v současnosti ještě nemáme konkrétní informace.