Hlavní navigace

Český Avast míří na americkou burzu. Odhadovaná hodnota je miliarda dolarů

16. 7. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Česká společnost vyvíjející bezpečnostní software pro domácnosti, podniky i chytré telefony už brzy zamíří na newyorskou burzu Nasdaq, píše ihned.cz. Primární úpis akcií by měl proběhnout za cenu mezi 9–11 dolary za kus, to znamená, že by byla firma oceněna až na 930 milionů dolarů.

Současným majitelům, zaklatelům Eduardovi Kučerovi a Pavlu Baudišovi plus investičnímu fondu Summit Partners, zůstane pohodlná většina – okolo 90 % firmy. Prodávat se budou nově vydané akcie, za 11% podíl budou muset zájemci zaplatit až 100 milionů dolarů. K IPO má dojít koncem července.

 

Avast má 160 milionů aktivních uživatelů. Loni se firmě velmi dařilo. Tržby společnosti vzrostly o více než polovinu na 1,55 miliardy korun, zisk před zdaněním ve výši 1,1 miliardy byl o 72 % vyšší než v roce 2010. Co do zisku je tedy Avast nejúspěšnější českou IT firmou. Seznam loni získal „jen“ miliardu.

Letos v únoru vstoupil na americkou burzu také věčný konkurent Avastu, společnost AVG. Až do začátku dubna hodnota akcií stále rostla až k 15,40 USD, v tuto chvíli se ale pohybují už jen mezi 11 a 12 USD. Tržní kapitalizace AVG je tak 642 milionů dolarů.