Hlavní navigace

Cesta za rychlejší spouštěním vysvětlena [Windows 8]

22. 9. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Bill Gates kdysi prohlásil, že startování je funkce na jeden řádek, její vykonání ale trvá celou věčnost. Svítá nám naděje, Windows 8 se v tomhle ohledu o dost zlepší a v kombinaci s nástupcem klasického BIOSu přejdeme do nové éry. Microsoft si konečně uvědomil, že 21. století dávno začalo. Do něj tedy nepatří všechny ty textové konzole z osmdesátých let, jež vidíte po každém stisknutí tlačítka Zapnout/vypnout (leda by je výrobce základní desky překryl svým logem, tuhle oblíbenou taktiku vídáme často).

Prehistorický způsob startování vyniká na dotykových zařízeních, kde navíc ani nemáme k dispozici fyzickou klávesnici. (Co kdyby tablet pokaždé zahlásil, že nemůže pokračovat, poněvadž mu chybí klávesnice?) S řadou věcí nelze nic udělat, protože za ně může BIOS. Můžeme ale nahradit BIOS, ne však na stávajících strojích. Do nových ale přijde EFI (Extensible Firmware Interface), který přinese konečně hezkou grafiku (v nativním rozlišení!) a samozřejmě širší možnosti. Operační systém s ním lépe spolupracuje, díky čemuž se například zvýší zabezpečení, respektive se sníží riziko zavedení škodlivého kódu při spuštění počítače.

Další část na sebe vezmou přímo Windows 8. V Developer Preview jste si sami mohli všimnout grafického rozcestníku, který vyskočí, když máte nainstalován více než jeden systém. Textové prostředí de facto kompletně zmizelo. Na tabletu by se ostatně ovládalo opravdu dost špatně. Dotykové displeje donutily Microsoft změnit způsob přemýšlení, najednou bylo jasné, že v případě potřeby musí být k dispozici softwarová klávesnice na obrazovce, a to i v opravovací konzole...

MMF24

" frameborder="0" height="360" width="640">

Zdroj: Building Windows 8