Hlavní navigace

Chirurgové budou využívat chytré brýle při odstraňování nádorů

12. 2. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vědci z Lékařské fakulty Washingtonské univerzity v St. Louis vyvinuli chytré brýle, které chirurgům během operací pomohou identifikovat rakovinné buňky. Operace nádorů se často musí opakovat, protože lékaři nedokážou napoprvé určit, kde je tkáň ještě zdravá a kde napadená. Proto se odebírají vzorky, posílají se na testy a v případě pozitivních nálezů je potřeba dalších zákroků. Tomu chtějí vědci díky novým technologiím zabránit.


Zvýrazněná tkáň je napadená rakovinou

Brýle mají za úkol vizualizovat přímo v těle pacienta, kde se rakovinné buňky nacházejí. V laboratorních testech si to úspěšně ověřili na myších. Do tkáně zavedli kontrastní látku (indocyninovou zeleň), která při speciálním osvícení na displeji brýlí zobrazila napadené buňky. Ty už bylo snazší odstranit.

Doktorka Julie Margenthalerová tuto high-tech vychytávku poprvé použila při operaci prsního nádoru. Ta si novou technologii pochvaluje a věří v její velkou budoucnost. Tvrdí, že operace prsu musí v 20–25 % případů opakovat, což pacientům způsobuje další bolest a stres.

Technologie je teprve v začátcích, vědci chtějí chytré brýle dále zdokonalovat. V plánu mají také zatlačit na americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv, aby mohli používat i další kontrastní látky, které by mohly napadené buňky přesněji zvýraznit. Zároveň také věří, že nová pomůcka bude dobře využitelná u dalších druhů nádorů.

 

Zdroj: WUSTL via Gizmodo