Hlavní navigace

Chrome a HTML5 představují interaktivní hudební video

31. 8. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Prohlížeče už delší dobu neslouží pouze k zobrazování statického obsahu, za pomocí moderních technologií lze vytvářet poměrně komplexní interaktivní webové aplikace a stránky, mezi jednu z těchto technologií, o níž momentálně často slýcháte, patří stále vyvíjená specifikace HTML5, kterou postupně implementují prakticky všechny hlavní prohlížeče.

Že HTML5 dokáže na webu přinést zcela nový zážitek, se nyní snaží dokázat i Google se svým prohlížečem Chrome. Spojil se s hudební skupinou Arcade Fire a spisovatelem a režisérem Chrisem Milkem při tvorbě díla The Wilderness Downtown.

Toto netradiční hudební video totiž využívá moderních webových technologií, včetně HTML, navíc je do jisté míry interaktivní: do vyhledávacího pole zadáte místo svého narození a díky technologiím Google Maps bude video obsahovat záběry z vašeho rodného města, prostřednictvím Street View a satelitních snímků, což bohužel znamená, že z České republiky spolehlivě funguje pouze Praha, s možnými problémy lze vyzkoušet i ostatní města.

Video naleznete na této stránce, Google logicky doporučuje svůj prohlížeč Chrome, video by však mělo fungovat i v ostatních prohlížečích s podporou HTML5. Na konci prezentace můžete pomocí kreslícího nástroje vytvořit vzkaz, popřípadě vyzkoušet i jiné lokace, neboť se video s nimi mění.

Zdroj: Chrome Blog