Hlavní navigace

Chrome nahradí předpotopně vypadajícího správce pro stahování

19. 8. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Přiznejme si to. Pokud lze něco na Chromu kritizovat, pak je to kromě jiných věcí především předpotopně vyhlížející stránka s přehledem stahovaných souborů. Nezměnila se už roky a Google jen sliboval. Teď se něco začíná dít. Ve velmi raných vývojových sestaveních – zatím kanál Canary – je k vidění nová stránka, jež se nepřekvapivě převlékla do materiálního designu.

 

Bude dlouhodobá slabina prohlížeče bude konečně smazána? Stránka nám sice nenabídne nic revolučního, ale bude přinejmenším vypadat pěkně. Vyhledávání zůstane, prozatímní návrh bohužel ergonomii zhoršuje. Přestože je lišta se záhlavím stránky dostatečně dlouhá, pole pro vyhledávání z nepochopitelného důvodu zůstává skryté.

Správce stahování se převléká do materiálního designu
Správce stahování se převléká do materiálního designu

Pokud tedy chcete hledat, musíte nejprve klepnout na lupu. V současném stabilním Chromu je pole pro hledání aktivní hned po otevření Správce, tudíž si ušetříte klepnutí a nějakou sekundu k dobru. V novém Správci stahování se dále do hlavní nabídky přesunula tlačítka pro otevření složky se staženými soubory a vymazání seznamu. I tady Google vyžaduje klepnutí navíc.

MMF24

Produktivitě tedy nové prostředí zatím bohužel a zbytečně ubližuje. Nejsme ostatně na mobilech, kde je prostor omezený a řada funkcí se vleze až do hlavní nabídky. Na osobních počítačích není potřeba všechno schovávat. (Nebo se položky mohou schovávat po výrazném zmenšení okna.) Buď jak buď, Google ještě není hotový a stránka se může měnit. Zájemci nový vzhled vyvolají povolením předvolby chrome://flags/#enable-md-downloads.

via +François Beaufort