Hlavní navigace

Chrome OS se bude kamarádit s Dropboxem, FTP i síťovými disky přes Sambu

16. 9. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Blog OMG Chrome si jako první všiml novinky v kódu Chromia. To dostane nové API pojmenované jako File System Provider. Nezní to sexy, ale umí šikovnou věc – připojovat virtuální souborové systémy, které se pak v aplikaci Files zobrazí jako další adresáře.

Na GitHubu je uvedeno, že API bude fungovat přímo s konkrétními protokoly jako (S)FTP, SMB (Samba) nebo WebDAV, či cloudovými službami jako Dropbox, Git, Box, Google Cloud Storage nebo Amazon S3. Vývojáři už spolupracují na nasazení Dropboxu, Amazonu a WebDAVu, s dalšími zmíněnými se počítá později.

Takhle by mohl vypadat Chrome OS s připojeným Dropboxem, FTP a Sambou
Takhle by mohl vypadat Chrome OS s připojeným Dropboxem, FTP a Sambou

Současná implementace dovoluje pouze čtení souborů. API čerstvě dostalo také podporu zápisu, ale komponenty starající se o připojení Dropboxu a spol. ještě nebyly aktualizovány. Vše je ale na dobré cestě, aby se Chrome OS stal zase o něco lepším systémem.

MMF24

 

S cloudovými úložišti nebo FTP lze komunikovat jen přes nepohodlná webová rozhraní. K domácím nebo firemním datům uloženým na síťovém úložišti se ale zatím nelze dostat vůbec. Tedy pokud na serveru také náhodou neběží nějaká webová služba. A kdy se novinka objeví v Chrome OS? To zatím nevíme, ale tipujeme, že do měsíce nebo dvou se možná objeví ve větvi dev, později v betě a pak i ostré verzi.