Hlavní navigace

Chrome OS už připomíná opravdový systém. Google připravuje velký update

22. 8. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Google už svůj desktopový operační systém Chrome OS vyvíjí zhruba tři roky. Předloni jej konečně vydal co by testovací verzi pro vývojáře a přibližně rok si už můžete koupit hotové Chromebooky nebo nově i Chromebox. Tedy u nás ne, ale můžete si je poslat z USA nebo Británie.

Je napínavé sledovat, jak Google z prohlížeče Chrome postaveného nad linuxovým jádrem tvoří opravdový systém. Přestože v prohlížeči trávíme třeba 90 % času, těch zbývajích 10 % nelze jen tak ze seznamu požadavků vyloučit. Proto Google nejaktivněji zrychluje vykreslování webu, aby rozdíl mezi instalovaným softwarem a online službami sestřel. Dost mu také pomáhá Flash a HTML5, díky nimž můžou webové aplikace fungovat i offline.

Chrome OS 21

Chrome OS 21

Poslední update, který se na počítače s Chrome OS už brzy chystá, přinese několik příjemných zlepšení. Přibude seznam aplikací, cosi jako nabídka Start známá ze světa Windows. Seznam můžete vidět na vrchním screenshotu. Na ikonami přibylo ještě vyhledávací pole Omnibox, které umí prošmejdit web, historii prohlížení nebo i instalované aplikace. Nedávno Google přispěchal ještě s uživatelskými tapetami, na pozadí si můžete vložit jakoukoliv fotografii.

Souborový systém konečně dostane podporu Google Drive, uložená data tak budou přístupná odkudkoliv. Dalšími novinkami je offline kancelářský balík Docs, přenos zvuku skrz HDMI, podpora zvukových a herních zařízení přes USB nebo lepší rozhraní pro tisk. Kromě toho byly aktualizovány i další aplikace a pluginy. Výčet změn najdete na blogu.

MMF24

 

Zdroj: Google