Hlavní navigace

Chrome představuje „Native Client“

12. 8. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

V kanále s betaverzemi populárního prohlížeče přistálo velice zajímavé a důležité vydání. Představuje open source technologii Native Client. Ta umožňuje spuštění kódu napsaného v jazycích C a C++. A že lze v těchto programovacích jazycích vytvořit opravdu mocné aplikace. Když vývojářům takto otevřete vrátka, dáváte jim do rukou potenciálně silnou zbraň. O bezpečnost se však prý bát nemusíme, protože se na Native Client vztahují jistá omezení podobně jako na JavaScriptu.

Možnosti kódu tak budou do jisté míry omezené, nikoliv však natolik, aby nám vývojáři webových aplikací nemohli ukázat, jak se dělá konkurence klasických počítačovým programům. (Pokud ještě vůbec bude řeč o webových aplikacích, že?) Nová technologie má najít využití například ve hrách.

Google nám nachystal druhou novinku. Web Audio API je JavaScriptové rozhraní pro programování a nabízí pokročilé možnosti práce se zvukem. Radost by z něj měli mít především vývojáři. My, běžní uživatelé, z něj budeme mít radost také, ale až nám někdo naservíruje nějaký funkční aplikaci ukazující nové možnosti v praxi. Do té doby z něj užitek mít nebudeme. Betu čtrnáctého Chrome můžete stahovat z oficiální stránky.

Zdroj: Google Chrom Blog