Hlavní navigace

Chromebooky před Vánoci zlevňují

22. 11. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Chromebooky, tedy velmi levné notebooky s minimální výbavou a "cloudovým" operačním systémem Google Chrome OS, se v konkurenci menších a přenosnějších tabletů s často většími možnostmi příliš neuchytily. Může za to částečně i jejich doposud poněkud vysoká cena, některé konfigurace stojí až 450 dolarů a za tu cenu už můžete koupit levný, malý notebook s normálním systémem a výrazně lepšími parametry.

Google nyní vydal drobný update Chrome OS. Rozdíly oproti staré verzi jsou ale opravdu minimální, liší se drobnosti jako barva pozadí přihlašovací obrazovky. Mnohem zajímavější jsou úpravy cen: Acer AC700-1099 s Atomem N570 (dvoujádro na 1,66 GHz), 2 GB DDR3 RAM, 11,6" displejem s rozlišením 1366 × 768 a 16GB SSD úložistěm koupíte za 299 USD.

To je stále dost slabá konfigurace, ovšem cena tomu začíná odpovídat - zařízení s plnohodnotnou (tedy jak se to vezme...) klávesnicí a HD Ready displejem je tak jen o sto dolarů dražší než Kindle Fire a o 150 USD levnější než iPad 2. Pro opravdu dokonale nenáročné uživatele, kteří stejně používají v podstatě pouze browser, to může být zajímavý tip na vánoční dárek. Jen pozor na faktickou nutnost neustálého připojení k internetu - Chrome OS sice podporuje datové úložiště, jeho hlavní lákadlo ale spočívá v cloudových službách.

MMF24

Pokud jste o Chrome OS nikdy neslyšeli, podívejte se na náš starší článek s jeho představením: Google Chrome OS: nejodvážnější operační systém historie. Můžete se také podívat na sérii videí od Googlu, která demonstrují jednoduchost a až blbuvzdornost systému.

Zdroj: Mashable (via TweakTown)