Hlavní navigace

Chystá Amazon po tabletu i vlastní androidový smartphone?

18. 11. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Letos možná Amazon pokazí Vánoce Applu kvůli tabletu Kindle Fire, ty v roce 2012 možná kvůli chystanému smartphonu. Největší internetový obchod podle informací Citigroup sbírá síly na nový chytrý telefon s Androidem.

Asijští dodavatelé součástek prý potvrdili zájem Amazonu, který by mohl telefon uvést v posledním čtvrtletí příštího roku. Výroba by mohla stát mezi 150 a 170 dolary. Srovnatelný telefon od HTC stojí okolo 240 dolarů, ke kterým se přičte 30% marže.

Amazon by s lákavou cenovkou mohl přetáhnout zájemce, kteří by se jinak ohlíželi po asijských značkách. Pokud připraví podobný byznysový plán jako u Kindle Fire, tedy že bude dotovat cenu přístroje, mohl by se z nového telefonu stát velký hit.

Amazon Kindle Fire
Amazon Kindle Fire

Nižší cenu by kompenzovaly tržby z obchodu a služeb. Ostatně stejný obchodní model používají i herní konzole, které jsou z počátku dotovány a Sony, Microsoft nebo Nintendo vydělávají na prodeji vlastních her a provizi z prodeje třetích stran.

CS24

Očekává se, že letos by mohl Kindle Fire trochu zatopit Applu, a to především na domácí půdě v USA. Fire stojí polovinu toho co iPad, ale nabízí v podstatě to samé v menším balení. Tamní uživatelí jsou zvyklí na nakupování hudby, aplikací, knih a videa, to vše Kindle Fire zvládne. Pokud se mu bude na Vánoce dařit, je velká pravděpodobnost, že přijde i něco jako Kindle Phone.

Zdroj: Fool