Hlavní navigace

Nový typ optické stabilizace pro natáčení videa mobilech se nelíbí TikToku

1. 4. 2022

Sdílet

Zdroj: Depositphotos
Nadcházející modely smartphonů budou mít u některých výrobců gyroskopem ovládanou kameru. Cílem je, aby za žádných okolností nešlo natáčet na výšku. Výsledné video tak bude vždy širokoúhlé standardu 16:9. Proti chystané novince se již ohradila společnost ByteDance, která stojí za oblíbenou sociální sítí TikTok.

S touto novinkou přišlo konsorcium výrobců smartphonů, kterým již došla trpělivost s návyky některých uživatelů. „Vyrábíme ty nejlepší fotomobily, ale v posledních letech je to jako házení rýže na zeď. Pro naprostou většinu pořízených videí je práce našich inženýrů škoda“, řekl zástupce z nejmenované korejské společnosti.

Konsorcium chce tímto bojovat proti problému, který je podle výzkumů u generace Z škodlivější než tvrdé drogy. Snahu výrobců podpořila i mezinárodní asociace režisérů. Naopak zástupci některých sociálních sítí se již nechali slyšet, že takto nahraná videa budou převádět zase na vysoký formát.

tiktok apríl Takto budou dle TikToku vypadat nově nahraná videa, která uživatelé pořídí novým typem kamery (zdroj: Depositphotos, úprava Cnews.cz)

Technické řešení nám přiblížili inženýři ze Sony, které je velkým dodavatelem fotoaparátů pro smartphony. Při zapnutí fotoaparátu se ještě nic nezmění, ale jakmile přepnete na nahrávání videa, dojde pomocí vibrací k upozornění, že byste mobil měli otočit na šířku.

CS24

Zatímco u prémiových telefonů se bude v telefonu otáčet přímo senzor, u levnějších modelů půjde jen o softwarové otočení obrazu. Jako příplatková varianta by pak mohla být funkce tzv. posilovače širokoúhlého natáčení, která hardwarově otočí telefon i s uživatelem.

Zdroj: Tento článek je apríl

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.