Hlavní navigace

Cisco Connect Cloud: síťujeme s cloudovým routerem

24. 9. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Technologie se jmenuje Cisco Connect Cloud a jejím cílem je maximální zjednodušení správy domácí sítě. První router s touto technologií jsme již recenzovali. Nyní přinášíme dlouhodobější zkušenosti.

První nezvyk je, že pro připojení k routeru už nezadáváte IP adresu, ale url www.ciscoconnectcloud.com, jelikož se připojujete přes internet. Když zadáte IP adresu, dostanete se k routeru i bez nutnosti být online, ale výsledkem je jen osekané rozhraní s nabídkou základních nastavení. Navíc router má logicky smysl jen když máte internet, pokud pomineme specifické sítě, kaskády routerů, apod.

 

Moderní ajaxové rozhraní administrace je pomalejší z obou předpokládaných důvodů: internetové připojení i pomalý AJAX. Administrace navíc nefunguje pořádně v prohlížeči Opera a stále nemá češtinu. Těch pár mezinárodních slovíček by snad nebyl problém, jenže tyto routery jsou svou snadnou správou určeny i pro méně znalé uživatele.

V počátcích si někteří testeři a uživatelé stěžovali na problémy se soukromím. Stávající uživatelé routerů, kteří by chtěli aktualizovat na novější verzi, museli souhlasit s novými podmínkami. V těch mj. stálo, že Cisco může monitorovat vaše data, kdykoliv samo aktualizovat software v routeru a v případě, že budete síť používat k "obscene, pornographic, or offensive purposes", tak dokonce zrušit váš účet – a tím vlastně i tak trochu váš přístup k internetu. Po vlně nevole Cisco podmínky upravilo a z cloudové služby udělalo volitelnou součást.

Zároveň zveřejnilo následující prohlášení: „Cisco Connect Cloud a Cisco směrovače Linksys nesledují ani neukládání informace o tom, jak naši zákazníci používají internet a my klienty svévolně neodpojíme od internetu. Služba Cisco Service Cloud Connect nikdy nesledovala využití internetu zákazníky, ani tak nebyla navržena.“

Shrňme si tedy nedostatky:

  • pomalejší rozhraní a nutná konektivita do internetu
  • problémy v alternativních prohlížečích
  • chybějící čeština
  • donedávna problém se soukromím

Connect Cloud přináší ale i výhody.  Při instalaci routeru jej spárujete s nově vytvořeným účtem služby Connect Cloud, čímž získáte přístup k routeru odkudkoliv. Dříve jste museli nastavovat IP adresy, porty, případně využívat služby třetí strany, ale nyní je váš router dalo by se říct v Cloudu a tak k němu přistupujete stejně z venku i z domu

A úplně stejně to funguje přes iPad, iPhone či Android, pro které existují aplikace.

Správa sítě je skutečně mnohem jednodušší, kontrola nových zařízení v síti je viditelná hned z úvodní stránky a teprve nyní je používání sekundární Wi-Fi pro hosty komfortní.

Shrňme si výhody:

MMF24

  • spolehlivý přístup odkudkoliv
  • aplikace pro Android a iOS
  • jednoduchá správa beze ztráty možnosti podrobnějšího nastavování

Služba je zajímavá hlavně díky snadné vzdálené správě, stále má však co vylepšovat a opravovat. Bude zajímavé sledovat, zda se tímto směrem vydají i ostatní výrobci routerů. Například D-Link funguje podobně se službou Mydlink.

Nakonec nejlepší by bylo router jen zapojit a více o něm nevědět, jenže třeba změnu hesla za vás automat neprovede, a tak ať je to co nejpříjemnější. Počítače dávno nejsou jen pro geeky.

Poslední aktualizace mobilní aplikace:

  • Seznam zařízení ukazuje IP adresu
    Podpora pro model EA6500
    Port Forwarding
    Přidání zařízení přes QR kód
    Firmware update check
    Schpnost změnit ikonku zařízení v seznamu
    Podpora her v Media Prioritization
    Staré heslo vyžadováno pro změnu administrátorského hesla
    Rychlejší odezva
    iOS 6 compatibility

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.