Hlavní navigace

Čištění Windows a webových prohlížečů

19. 8. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Proč vlastně v prostředí Windows ubývá volné místo na disku, i když do počítače nekopírujete žádné velké objemy dat ani neinstalujete nové programy? Může za to několik vlastností systému i vaše vlastní činnost. Pro odstranění již nepotřebných souborů na disku můžete použít i standardní nástroje ve Windows, není nutné nic dalšího instalovat.

Jaké jsou výhody použití standardních nástrojů ve Windows? Relativně větší bezpečnost - nemusíte se strachovat, že byste smazali něco důležitého kvůli chybě v nějakém freewarovém amatérském čisticím programu. Samozřejmě to neznamená, že u této činnosti nemusíte přemýšlet.

Další výhodou standardních nástrojů je to, že není třeba do počítače nic dalšího instalovat a nástroje fungují dostatečně. Nevýhodou může pro někoho být skutečnost, že standardní čisticí procedury ve Windows někdy nesmažou vše a především to, že neprohledávají celý disk. Standardnímu nástroji ve Windows také docela dlouho trvá, než se spustí.

Čištění Windows

Čistíme počítač s Windows XP

Klepněte na tlačítko Start a spusťte zástupce Tento počítač. Klepněte na ikonku Místního disku pravým tlačítkem a zvolte položku Vlastnosti. Máte-li v počítači více disků, můžete následující kroky postupně opakovat pro všechny disky v počítači. Windows sice neprohledávají celý disk, ale někdy se stránkovací soubory, body obnovení systému a další data, která lze odstranit, ukládají i na jiné disky, než je systémový (C:). Proto je třeba provést čištění i na nich.

Nyní tedy máte zobrazeno okno Místní disk (C:) - vlastnosti, který vypadá podobně jako na následujícím obrázku:

Klepněte na tlačítko Vyčištění disku. Obrňte se trpělivostí, a počkejte, než Windows prohledají místa, ve kterých se nacházejí soubory, které lze odstranit, a spočítají, kolik místa by se dalo dále ušetřit kompresí souborů. Poté se zobrazí okno s nabídkou položek k odstranění:

V seznamu vidíte jednotlivé položky, které je možné z počítače odstranit. Všimněte si, kolik místa uvolníte odstraněním každé z položek, a také kolik místa je možné uvolnit celkově. Položky, které se vám v seznamu objeví, závisí na tom, jaké programy a součásti Windows máte nainstalovány. Pokud máte svůj počítač vybaven podle článku Omlazující injekce pro Windows XP, uvidíte následující položky:

Stažené soubory programů - různé doplňky, které se vám do počítače nainstalovali při prohlížení internetu

Temporary Internet Files - dočasné soubory, které vytváří webový prohlížeč Internet Explorer, k zajištění rychlejšího zobrazování. Klidně je smažte, prohlížeč je v případě potřeby vytvoří znovu. Zbavíte se tak dočasných souborů pro stránky, které tak často nenavštěvujete.

Webové stránky offline - stránky uložené k prohlížení i bez připojeného internetu

Koš - smazané soubory, které jsou přesunuty do Koše

Soubory protokolů instalačního programu - informace o provedených instalacích. S největší pravděpodobností si je nikdy prohlížet nebudete, proto je odstraňte

Dočasné soubory - dočasné soubory ve Windows. Mohou vznikat při práci s komprimovanými soubory, při použití některých grafických programů a podobně.

Webový klient/Publisher Temporary Files - další součást internetového prohlížeče, kterou můžete s klidem odstranit

Windows Live Photo Gallery Thumbnails - soubory s náhledy na snímky, které vytváří Windows Live Fotogalerie. Smazáním zpomalíte procházení složek pomocí tohoto programu a donutíte jej tyto náhledy znovu vytvořit.

Komprese starých souborů - toto již není čisticí funkce, ale umožní vám kompresí (méně často používaných souborů) v rámci souborového systému ušetřit místo na disku. Stáří souborů nastavíte tlačítkem Možnosti.

Katalogové soubory pro službu Indexování - soubory, které vytváří vyhledávací mechanismus

Vyberte si tedy, které položky chcete odstranit, přečtěte si jejich podrobné vysvětlení zobrazené po označení každé z položek, a klepněte na tlačítko OK. Systém se zeptá, zda opravdu chcete akci provést, klepněte na tlačítko Ano a počkejte na dokončení.

Čistíme počítač s Windows Vista

I ve Windows Vista si nejprve zobrazte okno Počítač pomocí nabídky Start. Stejně jako ve Windows XP nicméně můžete použít klávesovou zkratku Win-E. Postupně klepněte pravým tlačítkem na všechny disky ve skupině Jednotky místních disků, v nabídce zvolte Vlastnosti a počkejte na zobrazení okna s informacemi o zvoleném disku.

Klepněte na tlačítko Vyčištění disku a zvolte odstranění Souborů od všech uživatelů v tomto počítači. Snad jen v případě, že vás na počítači pracuje více, rozmyslete si, co ostatní na vyčištění počítače o zbytečných souborů a smazání Koše řeknou.

Opět platí, že seznam položek, které se zobrazí v seznamu toho, co lze smazat, bude záležet na konkrétní konfiguraci vašeho systému.

K seznamu uvedenému výše pro Windows XP se možná přidá následující, ale setkat s nimi můžete nejen ve Vistě:

Správce souboru režimu spánku - odkládací soubor, do kterého je uložen obsah paměti po uspání počítače

Office Setup Files - instalační soubory kancelářského programu MS Office

Soubory výpisu paměti systémových chyb - informace o chybách

Soubory minimálního výpisu systémových chyb - informace o chybách

Miniatury - náhledy na obrázky a další soubory, které Průzkumník dovede zobrazit. Jejich odstraněním se zbavíte starých a nepotřebných náhledů. Nové si systém v případě potřeby znovu vytvoří.

Soubory hlášení o chybách systému - informace o chybách

Označte tedy vše, co chcete odstranit, klepněte na tlačítko OK a počkejte na smazání souborů.

Ruční mazání složky s dočasnými soubory

Některé instalační programy mají čas od času problém s tím, že ve složce s dočasnými soubory se nachází soubory s podobnými názvy nebo je ve složce příliš jiného elektronického „smetí". V takovém případě můžete použít vyčištění disku, nebo rychlejší způsob odstranění dočasných souborů. Klepněte na tlačítko Start a do políčka Spustit (Windows XP) nebo Zahájit hledání (Windows Vista) zadejte %temp% a stiskněte Enter. Zobrazí se okno s obsahem složky dočasných souborů.

Označte veškerý obsah v této složce (Ctrl-A) a smažte jej (klávesa Del). Některé dočasné soubory nebude možné smazat, protože jsou momentálně používány. V takovém případě je ignorujte. Vyčištěním složky s dočasnými soubory vyřešíte většinu problémů s instalací programů.

Odstranění bodů obnovy systému

Velké množství místa na disku získáte také uvolněním souborů pro Obnovení systému a stínové kopie. V okně pro vyčištění počítače se přepněte na záložku Další možnosti a klepněte na tlačítko Vyčistit ve skupině Obnovení systému. Ve Windows XP je tato funkce podobná jako ve Windows Vista.

Windows se zeptají, zda chcete soubory odstranit, což potvrďte a počkejte na jejich smazání. Uvědomte si nicméně, že smazáním těchto souborů se zbavíte možnosti návratu systému do stavu před instalací ovladačů, které způsobují pády systému (například).

Čištění webových prohlížečů

Velký počet souborů a relativně dost volného místa můžete získat odstraněním dočasných souborů, které vytváří internetové prohlížeče. Zatímco data z Internet Exploreru je možné odstranit v rámci standardních čisticích nástrojů ve Windows, ostatní prohlížeče je nutné čistit pomocí jejich vlastních funkcí.

Zde tedy máte krátký přehled toho, kde čisticí funkce ve svých webových prohlížečích hledat.

Čištění Internet Exploreru

V Internet Exploreru (věřím, že už všichni používáte verzi 7), klepněte na tlačítko Nástroje a zvolte Možnosti Internetu. V okně, které se zobrazí, zůstaňte na záložce Obecné a klepněte na tlačítko Odstranit.

V dalším okně si vyberte, které položky chcete z Internet Exploreru odstranit. Pokud vám jde o zametení stop po práci s internetem, klepněte na tlačítko Odstranit vše (pozor, přijdete i o uložená hesla). Pro odstranění pouze dočasných souborů klepněte hned na první tlačítko Odstranit soubory.

Čištění Firefoxu

Ve webovém prohlížeči Firefox 3 se k čištění souborů dostanete pomocí funkce Nástroje|Vymazat důvěrná data. V dialogu vyberte Vyrovnávací paměť, případně označte další položky a klepněte na tlačítko Vymazat důvěrná data.

Čištění Opery

I prohlížeč Opera má svou čisticí funkci. Najdete ji v nabídce Nástroje|Vymazat soukromá data. V okně, které se zobrazí, klepněte na odkaz Podrobné volby a vyberte si, které položky chcete smazat. Dočasné soubory jsou označeny volbou Vymazat z cache vše. Poté klepněte na tlačítko Smazat.

Čištění Safari

V prohlížeči Safari najdete čisticí funkci pod nabídkou Edit|Empty Cache. Stačí na ni kliknout a poté potvrdit dotaz na smazání dočasných souborů. V duchu společnosti Apple je zde mazání dočasných souborů ze všech prohlížečů nejjednodušší a nejrychlejší.

KL24

Závěrem

Samozřejmě, vedle popsaných metod existují i programy třetích stran, které slouží nejenom k odstraňování zbytečných souborů, ale i k čištění databáze registru. Nedávno jsme o takovém programu psali v článku Revo Uninstaller: rychlé vyčištění počítače.

Čištění počítače byste měli provádět před defragmentací disku. Spousta malých souborů, které vyčištěním počítače odstraníte, defragmentaci velice urychlí.

Byl pro vás článek přínosný?