Hlavní navigace

Club3D připravuje monstrum ze série Royal, zřejmě půjde o HD 7990

8. 10. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Již jsme psali o počinu společnosti PowerColor, která již nějakou dobu má v nabídce jeden špičkový model HD 7990 a nedávno uvedla dokonce druhý. Jak se zdá, tak Club3D nechtěl zůstat pozadu a na svojem Facebooku zveřejnil fotografii neznámé grafické karty. Po bližším zkoumání zjistíte zarážející podobnost s grafickou kartou, kterou jste mohli spatřit nedávno.

Club 3D Radeon HD 7990

 PowerColor HD 7990 PowerColor HD 7990 Devil 13

Kdo tipoval Radeon HD 7990 od společnosti PowerColor, může si vzít jednoho bluďišťáka. Objevily se spekulace, že se jedná o dílo Photoshopu, ale vzhledem k tomu, že je fotografie umístěna na oficiální facebookové stránce společnosti, o podvrh se nejspíše jednat nebude. Je tedy pravděpodobné, že Club3D opravdu připravuje grafickou kartu HD 7990, na jejíž chlazení si vypůjčil chladič od společnosti PowerColor, ke kterému přidal ještě backplate. Nebo jednoduše TuL vyrábí kartu i pro Club3D (ten vlastní továrnu jistojistě nemá).

 

Pokud by se jednalo opravdu o Radeon HD 7990, který je vybavený dvěma plně odemčenými jádry Tahiti XT, můžete očekávat 6 GB paměti GDDR5, jejíž frekvence bude nejspíš 5,5 GHz. Co se jádra týče, jako pravděpodobné frekvence se jeví dvě možnosti. Karta může kopírovat model PowerColor Devil 13, tudíž budou jádra pracovat na základní frekvenci 925 MHz a tlačítko na záslepce karty by je přetaktovalo na rovných 1000 MHz.

Druhou možností je pak čerstvě uvedený model s prostým označením PowerColor HD 7990, s nímž má také karta od Club3D podobné barevné provedení. V tomto případě by jádra novinky pracovaly na frekvenci 900 MHz a OC tlačítko by jejich frekvenci zvedlo pouze na 925 MHz. Jelikož se však jedná o vrcholný model od společnosti, jako pravděpodobnější se rýsuje prvně uvedená možnost.

MMF24

Nezodpovězenou otázkou je dostupnost. Co se ceny týče, odhady zdrojových webů hovoří o ceně okolo $800, respektive 15 200 Kč.

Zdroj: VideoCardz, WCCFTech