Hlavní navigace

Co nového v nForce 780i?

18. 12. 2007

Sdílet

Zdroj: Redakce

Přestože už jste se především vinou odkládání (kompatibilita s 45nm procesory Intel) uvedení nového čipsetu Nvidie o něm z našich i dalších serverů zřejmě dověděli ve střípcích postupně vše, pojďme si v krátkosti shrnout, co nám nový nForce přináší, či nepřináší. Čím pro vás tedy nová čipová sada nForce 780i je:

  • první čipovou sadou pro nejnovější procesory Intel (45 nm, Wolfdale a Yorkfield) se současnou podporou SLI
  • první čipovou sadou pro SLI a PCI Express 2.0 (či Gen2, chcete-li) současně
  • druhou čipovou sadou s podporou 3-way SLI (tou první se zpetně stala nForce 680i SLI, přestože můstek budete shánět těžko)
  • první čipovou sadou s podporou standardu ESA

První desky Asus s nForce 780i SLI jsme vám ukázali už 11. prosince, včera svorně představili své produkty i další významní výrobci desek. ESA certifikovaný zdroj už OCZ vyrobilo dávno, stejně tak můžete už koupit i skříň s podporou ESA (třeba Cooler Master Cosmos 1010)

nForce 780i SLI je i přes všechnu slávu pouze mírnou evolucí nForce 680i a hlavně oslňuje obrovským množstvím PCIe linek (62) a podporou PCI Express 2.0. Té dosahuje pomocí přidaného čipu nForce 200.

Podstatnější změny v návrhu přinese až po Novém roce čipová sada nForce 790, pro levnější počítače bude zajímavý nForce 750 a hlavně snad nebude Nvidia otálet s uvedením variant pro procesory AMD.

CS24

Zdroj: Nvidia

 

Autor článku