Hlavní navigace

Co říká Intel na Foundry Company?

8. 10. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Včera AMD oznámilo, že své továrny předá nově vzniklé společnosti, ve které většinový podíl získá investiční skupina Advanced Technology Investments Company. Jak mnozí z vás vědí, AMD má licenci na x86 technologii od Intelu a mezi dvěma největšími výrobci CPU jsou i další smluvní vazby. Je možné, že by AMD svým krokem nějaké porušilo?

Intel ústy svého mluvčího Chucka Mulloye prohlásil, že o transakci má vážné pochybnosti a bude počínání AMD pečlivě sledovat a kontrolovat. AMD zatím sebejistě tvrdí, že žádné dohody s Intelem porušeny nebudou a intelektuální vlastnictví největšího výrobce CPU se nedostane do rukou třetí strany (což smlouva zakazuje).

AMD sice nebude majoritním vlastníkem svých továren, The Foundry Company (jak se zatím neexistující společnost provizorně nazývá) ale pravděpodobně nepotřebuje žádné patenty Intelu – soudím tak podle toho, že výrobní proces, pro který jsou procesory AMD navrhovány, používají i jiní výrobci, jmenovitě například IBM a Chartered Semiconductor. Vztah mezi AMD a The Foundry Company by pak byl stejný, jako současný vztah mezi AMD a zmíněným Chartered – a tedy bez jakéhokoliv problému.

CS24

Možná je tu ale ještě jeden háček. Nevím, do jaké míry má toto tvrzení reálný základ a do jaké je to pouze pouliční mýtus, ale občas se mluví o tom, že ve smlouvě mezi Intelem a AMD je klauzule, která zakazuje AMD vyrábět více než 20 % své produkce v cizích továrnách. Pokud je to pravda, kolotoč kolem AMD, The Foundry Company a arabských investorů bude mít jistě zajímavou dohru.

Zdroj: X-bit labs 1 | 2

Autor článku