Hlavní navigace

Co se skrývá za hyper-super technologiemi?

31. 7. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Dolby Sound Room

Tato technologie slibuje skvělý filmový prostorový zážitek i při použití dvou obyčejných reproduktorů nebo sluchátek. Co se však týká malých reproduktorů v noteboocích, sáhněte raději po sluchátcích, pokud chcete z filmu opravdu alespoň něco mít...

VeriFace

Je technologií rozpoznání obličeje VeriFace lze nastavit svůj obličej jako heslo pro snadné přihlášení. Využívá ho ve svých noteboocích převážně Lenovo a k jejímu použití potřebujete webovou kameru a slušné světelné podmínky. V nočním autobuse se na ni příliš spolehnout nemůžete.

Active Protection System

Celým jménem Hard Drive Active Protection System ochrání pevný disk notebooku v okamžiku, kdy vestavěné senzory detekují situaci, která by mohla zapříčinit jeho poškození. Problémy s pevnými disky jsou většinou způsobeny nepřiměřenými fyzickými otřesy. Active Protection System chrání pouze primární disk na systémech používajících Windows. Nepodporuje tedy ochranu sekundárního disku, a to ani disku instalovaného v UltraBay.

OneKey Rescue

Systém, který který by měl umožnit snadno obnovit uživatelská data při systémové chybě u netbooků s Windows XP. Celý systém obnovy spustíte jedním tlačítkem, zvládne ho tak úplně každý.

Next Business Day

Jedná se o typ záruky poskytované (především) k lepším modelům notebooků. Ta zajišťuje opravu vašeho pokaženého stroje nejpozději následující pracovní den od nahlášení jeho závady. Často se jedná o příplatkovou službu, pokud však jste na notebooku pracovně závislí, vyplatí se.

Toshiba Bass Enhanced Sound

Zvukový systém, který slibuje ještě dunivější basy při přehrávání zvuků. U některých notebooků jej má na starosti samostatný basující reproduktor, u zbývajících však jde jen o pocitovou záležitost.

Toshiba TrueBrite

Tímto honosným názvem označuje Toshiba ty své notebooky, které jsou schopny poskytnout svítivost 200 cd/m2.

Acer FineTip

S takto označovanou klávesnicí se můžete setkat u některých modelů společnosti Acer. Jedná se o klávesnice s plochými širokými klávesami připomínajícím tlačítka starých osmibitů, zaručujícími pohodlné psaní.

Acer SignalUp

Kompatibilitu technologie Acer SignalUp potvrzuje certifikát udělený sdružením Wi-Fi Aliance, který zaručuje trvalé připojení i při přechodu z jedné Wi-Fi zóny do druhé. Spolehlivé bezpečnostní protokoly, jako např. WPA ověřené sdružením Wi-Fi Alliance a společností Cisco. V praxi pak zahrnují také optimální umístění Wi-Fi antény v těle notebooku.

Acer Crystal Eye s technologii Acer PrimaLite

Pod označením Crystal Eye nehledejte nic jiného, než běžnou webovou kameru vestavěnou do rámu víka displeje notebooku Acer. PrimaLite je technologie pro měření světla dopadajícího na tvář.

Acer OrbiCam

Kamera, jíž lze otočit až o 225¬∞, umožňuje snímat obličeje a prostředí na obou stranách displeje bez zvláštního nastavení. Při prezentacích tedy nemusíte otáčet notebook, abyste mohli lépe zaostřit na příslušný objekt.

Acer CineCrystal

V místnosti s denním osvětlením slibuje nabídnout takto označovaný displej o 36 % vyšší kontrast než běžný LCD displej (445:1 oproti 327:1).

Acer SmartPower

Klávesa, která zajišťuje přístup k "energii na vyžádání". Tato klávesa ponechává na uživateli rozhodnutí, jak dlouho má baterie vydržet: Jediným stisknutím klávesy Smart Power lze aktivovat funkce pro úsporu energie, a tak výrazně zvýšit nezávislost na elektrické síti. Acer Smart Power prodlouží podle informací výrobce výdrž baterie využitím progresivního nastavení a opatření na snížení spotřeby energie.

Acer Bio-Protection

Nejde o nic jiného, než o obyčejnou čtečku otisků prstů. Jen je nazvána trochu honosněji.

In-Mold Roller

Technologie výroby krytů, kterou používá například Asus Seashell. Jejich výhodou pak je velmi vysoká odolnost proti poškrábání.

Super Hybrid Engine

Vlastností technologie je skutečnost, že se přizpůsobuje požadovanému stupni výkonu podle potřeb uživatele, a to buď vylepšením energetické účinnosti, nebo zvýšením výkonu. Pokud jde o vylepšení energetické účinnosti, představuje technologi prodloužení výdrže na baterie o 35 % až 70 % oproti notebookům se srovnatelnou konfigurací bez této technologie; v případě výkonu pak mohou uživatelé dosáhnout jeho zvýšení až o 23 %.

Eee Storage

On-line datové úložiště o velikost 20 GB, které získáte nákupem některého z mininotebooků řady Eee PC společnosti Asus.

SRS Premium Sound

Reproduktory označené tímto sloganem by měly nabídnou kvalitnější zvuk, než reproduktory obyčejné.

MMF24

Asus IceCool

Technologie slibující nízkou teplotu podložky pod zápěstí.V praxi znamená, že v oblasti přeed klávesnicí nejsou umístěny žádné teplo vyzařující komponenty.

Tip: Nenašli jste zde pojmenování nebo technologii, nad kterou si lámete hlavu? Napište ji do diskuse a my ji vysvětlíme v některém z volných pokračování této série článků.