Hlavní navigace

Computex: Asus a notebooky pro audiofily (video)

18. 6. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

V rámci našeho Computexového putování jsme měli možnost shlédnout mimo jiné i zajímavou prezentaci Henryho Huanga, Senior Audio Consultanta. Vše se točí kolem notebooků řady N a NX, které jsou výsledkem partnerství Asusu a tradičního výrobce reproduktorů Bang & Olufsen.

Nové reproduktory a s nimi spojená softwarová výbava Sonic Master a další úpravy se prozatím týkají modelů N43, N53, NX90 a N73.Největší pozornost Asusu i přítomných novinářů ale upoutal model NX90, který byl pro tento účel navržen speciálně. Reproduktory má totiž umístěné po stranách. Díky tomu bylo možné podstatně zvětšit prostor kolem reproduktprů, což má na výsledou kvalitu zvuku největší vliv. Samotné reproduktory pak mají asi dvojnásobnou velikost oproti těm, které se do notebooků montují běžně.

     

Jak se mi podařilo zjistit, v noteboocích přímo reproduktory z dílny slavného výrobce osazeny nejsou. Bang & Olufsen se podíleli na certifikaci a výběru vhodných modelů, které je do notebooků možné použít, aby mohli nést logo jejich firmy. A nutno říct, že výsledek předčil mé ořekávání. Zvuk produkovaný zvláště modelem NX90 je velmi hlasitý, čistý a nechybí mu ani jistá dynamika. Basy jsou samozřejmě trochu slabší, než kdybyste použili subwoofer, nicméně pro pohodový poslech hudby nebo sledování filmů vám tento notebook zprostředkuje úplně jiný zážitek, než běžně prodávané notebooky. Nejlepší obrázek si ale stejně uděláte nejlépe sami, když se podíváte na sice delší, ale poměrně zajímavou přednášku Henryho Huanga.

CS24

Asus - audio tech briefing from ExtraHardware.cz on Vimeo.

Autor článku