Hlavní navigace

Computex: Asus G75VW prý dostane superrychlou Wi-Fi 802.11ac

7. 6. 2012

Sdílet

 Autor: Redakce

Na letošním Computexu někteří novináři zachytili zprávy o tom, že mobilní herní mašiny od Asusu by se měly stát pravděpodobně prvními notebooky na světě s bezdrátovými kartami podporujícími superrychlý standard Wi-Fi 802.11ac. Něco málo o standardu jsme vám sdělili již včera ve zprávě o routeru od Trendnetu, který standard také podporuje a který by mohl teoreticky dosáhnout přenosových rychlostí přes 1 gigabit za vteřinu – tedy více než dnešní běžně osazované drátové síťovky.

Asus sám na toto téma mlčí, na webu výrobce se o této možnosti nezmiňuje ani čárka textu a prý i zástupci Asusu na samotném veletrhu nechtějí žádné informace vypustit. Zprávy pochází z jiného zdroje – konkrétně od reprezentanta společnosti Broadcom, která karty využívající nový standard vyrábí a dodává výrobcům notebooků. Podle těchto informací by se v Asusu G75VW měla objevit zatím nepojmenovaná karta s duální anténou, která by měla teoreticky umět přenášet data rychlostí až 850 megabitů za sekundu, tedy okolo 100 MB/s. To je zhruba rychlost sekvenčního čtení či zápisu u průměrného pevného disku připojeného přes SATA. Přenosy ve standardu 802.11ac probíhají výhradně v pásmu 5 GHz.

 

KL24

Kromě tohoto notebooku bude Asus zřejmě brzy nabízet i další produkty, zvládající nový standard. Mělo by jít třeba o základní desku řady P8Z7-V či bezdrátový router RT-AC66U. Asus G75VW (a jeho menšího, patnáctipalcového sourozence G55VW) asi není třeba představovat, pokud byste tápali, přečtěte si naši starší zprávu s více informacemi.

Zdroj: The Verge