Hlavní navigace

Computex: desky pro Lynnfielda a stanice s Tesla

4. 6. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Čipová sada AMD 785G obsahuje integrované grafické jádro Radeon HD 4200 podporující DirectX 10. Tomu ve výkonu pomáhá 128 MB SidePort paměti. ASRock na desce M3A785GXH/128M navzdory slušnému IGP ukotvil rovnou tři grafickými kartami osaditelné PCI Express sloty, šestnáct linek by měl mít ale jen jediný. Osadíte-li nějaký slabší Radeon (HD 2400 či třeba HD 3450), můžete využít spřaženého režimu s integrovaným Radeonem HD 4200 (Hybrid CrossFireX) a získat tak alespoň o trošku veselejší 3D výkon.

Lehce netradiční napájení posunulo patici i DIMM sloty až téměř k samotnému pravému okraji desky. Patice AM3 je připravena i pro procesory s TDP 140 W. Ze současných Phenomů II to není ani jeden, a tak můžete být jen o něco klidnější při přetaktování.

Tři různobarevné PCIe ×16 sloty má i P55 Extreme. Ani ta nebude moci všechny tři do 3-way Multi-GPU režimu případně osazené grafické karty zásobit po šestnácti linkách. Procesor Lynnfield (zřejmě Core i5) do patice LGA 1156 totiž grafikám nabídne celkem 16 PCIe 2.0 linek celkem. P55 Extreme má osmifázové napájení a jedná se o lacinější variantu P55 Deluxe.

Právě P55 Deluxe dokazuje, že ASRock nedělá jen levné nebo kuriózní produkty. Stejně jako u verze Extreme se setkáte se třemi PCIe ×16 sloty, segmentovým displejem, tlačítko Power, Reset přímo na desce i dobrým rozložením. Napájení je ale rovnou 12fázové, gigabitové síťovky jsou dvě a na pasivním chlazení je řádně přidáno.

ASRock se zařadil mezi první vlnu výrobců malých šikovných krabičce na platformě Nvidia Ion. Verze od ASRocku používá Blu-ray mechaniku Sony, 320GB pevný disk a samozřejmě procesor Intel Atom neznámého modelového označení. Na tomto nettopu údajně běželo demo 1080p videa v operačním systému Windows 7.

Do hráčské skříně Thermaltake ASRock postavil pracovní stanici X58 SuperComputer. Procesor Core i7 není v tomto případě tím, kdo by přitahoval pozornost. Tři paralelní procesory Nvidia Tesla C1060 s jednou Quadro FX5800 při GPGPU výpočtech zaměstnají 1250W zdroj. Operačním systémem je neznámá distribuce Linuxu.

MMF24

Informace o produktech na stánku ASRocku pochází ze singapurského HardwareZone, kde (v angličtině) najdete 14kapitolový článek s novinkami od firem Acer, AVerMedia, Biostar, Compro, DFI, KWorld, Thermaltake, Shuttle, Sparkle a VIA.

Zdroj: HardwareZone

Autor článku