Hlavní navigace

Cooler Master Sileo 500: Dokonale odhlučněno

27. 10. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

 

Parametry a exteriér

 

Webová prezentace výrobce uvádí tuto počítačovou skříň jako tiché řešení pro domov nebo kancelář s vydařeným designem. Hlavními poutáky mají být následující vlastnosti:

•    Zvukotěsný design pro nerušenou práci s PC
•    Minimalistické nasávací otvory mezi čelem a bočnicemi
•    Snadný přístup k  I/O panelu s podporou e-SATA
•    Bezšroubková montáž 5.25" a 3.5" zařízení
•    Hliníkové čelo s elegantního vzhledu
•    Snímatelné protivibrační podložky na pevné disky
•    Stylové přední LED diody

Exteriér

Balení této skříně je jednoduché a uhlazené. Bílá lepenková krabice s fialovými doplňky se nese v elegantním duchu a zobrazuje firemní fotografie výrobku skrývajícího se v ní. Uvnitř je ochrana tradiční, dva polystyrenové výlisky a igelitový obal. Výlisky jsou dimenzovány dostatečně a igelit je přiměřeně silný, balení je podle mě dostatečně transportuvzdorné.

Celá skříň působí uhlazeným dojmem, nikde nic nepřečnívá. Výrobce se rozhodl pro kompromis mezi cenou a použitým materiálem a výsledkem je ocelová skříň s čelem z kartáčovaného hliníku. Dlužno poznamenat, že subjektivně není povrch tak pěkně vyvedený jako u nedávno recenzované Lian Li PC-A07A.

Hliníkové čelo nabízí pět volných 5,25“ a jednu 3,5“ pozici. Druhá pozice pro mechaniky menšího rozměru je obětována pro vyvedení externích portů. Osazeny jsou dva audio, dva USB a jeden eSATA konektor. Škoda absence Firewire portu, na plochu záslepky by se bez problémů vešel. Vše je laděno do jednoduchých linií, nikde nic neruší. Za sebe musím říct, že se mně minimalistický design oslovil.

Vtipně jsou řešena tlačítka a indikační diody. Vše je zahrnuto do plastové linky, vedoucí středem spodní části čela. Stisk je jistý, menší problém může nastat v případě, kdy bude skříň položena na podlaze, zapínání a resetování počítače bude fyzicky trochu namáhavější. Po zapnutí se celá plastová linka rozsvítí do modra a musím podotknout, že ač intenzita LED diody není nikterak silná, je zde stále pro výrobce prostor pro její utlumení. Pokud však chcete skříň jako náhradu noční lampičky, tak potom je vše v pořádku.

Jediné perforace objevíte na plastovém boku čela. Je to znovu určitý kompromis mezi ideálním průtokem vzduchu a tichem, kdy je přísun vzduchu ještě dostatečný a hluk neuniká přímo ven ze skříně.

Bočnice postrádají jakékoliv módní výstřelky a jediné, co ruší dokonale rovnou plochu, jsou prolisy sloužící k jejich snazšímu sejmutí.

Stejně prostá je i horní a spodní strana skříně. To vás pouze utvrdí v tom, že na utišení bylo myšleno skoro na každém kousku. Zklamáním je použití obyčejných plastových nožiček, obzvláště když na oficiálních stránkách výrobku jsou zobrazeny nožičky mnohem hezčí.

Mřížka zadního ventilátoru je příliš restriktivní s ostrými hranami, aerodynamickému hluku se nevyhnete. Nevím, kdy už výrobci pochopí, že prostý kulatý otvor s drátěnou mřížkou je lepší řešení. Dále už zadní část neskýtá žádná příjemná či nepříjemná překvapení.

Výrobce Cooler Master
Model Sileo 500
Materiál Ocel/Hliník
Barva Černá
Velikost základní desky ATX, micro ATX
Prosklená bočnice Ne
Zdroj Ne, klasická pozice
Volné pozice 3,5“ interní 4
Volné pozice 3,5“ externí 1
Volné pozice 5,25““ externí 5
Počet rozšiřujících slotů 7
Tlačítka na čelním panelu Power, reset
Porty na čelním panelu 2× USB, 2× audio 1× e-SATA
Pozice pro větráky 2× 12 cm
Osazené větráky 2× 12 cm
Teploměr Ne
Řízení otáček Ne
Prachový filtr Ne
LED Zapnuto, pevný disk
Odhlučnění Ano
Hmotnost 8 kg
Rozměry 200 × 432 × 480 mm
Cena 1 800 Kč

 

Vnitřní prostor a instalace komponent

 

Vnitřní prostor

Ihned po sejmutí bočnic pochopíte, proč výrobce zařadil tuto skříň do řady tichých. Skoro všude je vylepena tlumící hmota. Jde o těžký materiál, vzhledem připomíná vypěněnou gumu. Už pouhé zpevnění jinak obzvláště slabých 0,6mm bočnic je chvályhodné. Bylo myšleno i na omezení vibrací, ale podle mě nebylo dotažené až do úplného konce. Úchyty ventilátorů se zprvu tváří jako měkké silikonové trny, ty samy o sobě fungují bezvadně, zde ale po důkladnějším prozkoumání přijdete na to, že ve skutečnosti jde trny plastové a ventilátory se k tomu plně dotýkají plechů, což samozřejmě vibrace nijak nepohltí. Dalším z prvků, pomáhajícím odhlučnění je montáž zdroje na měkké podložky, vibrace z této komponenty jsou tím pádem do jisté míry izolované. Nejdůležitější část, omezení vibrací od pevného disku, je zde také přítomna. O její účinnosti by se ale dalo polemizovat. Odhlučnění se zde skládá ze dvou malých kousků silikonu na každém držáku.

 

Celkem naleznete pět pozic pro instalaci 5,25" mechanik, dále jednu 3,5" pozici určenou spíše pro čtečku karet a podobná zařízení a tři pozice pro pevné disky.

V základu jsou osazeny obě 12cm pozice pro ventilátory. Jsou použity firemní kusy, točící se na nízkých otáčkách. Přední ventilátor je, jak zjistíte po sejmutí čela, limitovaný v nasávání vzduchu konstrukcí nesoucí tlačítka a LED diody.

Ačkoliv je celá konstrukce z plechu o tloušťce pouhého 0,6mm, nic se překvapivě přehnaně neprohýbá, ani nekroutí.

Instalace komponent

Výrobce kladl důraz na bezšroubkovou montáž, kromě instalace zdroje a základní desky se obejdete bez šroubováku. Mechaniky o velikosti 5,25" se instalují velice snadno. Sejmete čelo skříně, mechaniku zasunete na místo a plastovým mechanismem posunete směrem doprava a zajistíte ho pojistkou.

Pevné disky nainstalujete přes klasické plastové lišty, které se nasadí na obě strany disku, a tento celek poté zasunete do kolejniček v příslušném koši.

Pozice pro rozšiřující karty disponují povedeným systémem, který je schopný pojmout i dvouslotovou kartu. Stačí, když vyklopíte pojistku, osadíte kartu a pojistku vrátíte zpět na místo.

Nejvíce problémů jsem měl s instalací zdroje. Odhlučňovací materiál je ve stejné tloušťce nalepen i nad pozicí pro zdroj. To samotné by bylo chvályhodné, inženýři však někde udělali chybu a zapomněli o odpovídající šířku zvětšit odsazení zdroje od vrchu skříně. Výsledkem byl boj o každý mm s odhlučňovacím materiálem. Po několika minutách práce se nakonec podařilo uchytit zdroj alespoň na tři šroubky. Musíte zde použít dodané delší kusy, aby měly dostatečný dosah přes odhlučňovací materiál.

Vadila mi i absence jakéhokoliv systému pro cable management. Díky modulárnímu zdroji a šikovnému místu za košem na pevné disky je osazení nakonec docela povedené, ale při použití více mechanik a disků bude situace přinejmenším neuspokojivá. 

Výsledky měření a verdikt

 

Testovací metodika

Pro měření teplot jsem používal program OCCT a volil jsem jej hlavně kvůli jeho pěkným přehledným výstupům. Pro zátěž jsem se nakonec rozhodl použít test procesoru z výše zmíněného programu, pro zatížení grafické karty rotující chlupatou kostku v ATITool. Pevný disk dostal za úkol zkopírovat celou složku Program Files. Tato zátěž se zapíná po desetiminutovém „prohřátí“ počítače, test běží patnáct minut a poté se čtyři minuty nechá bez zátěže, kdy jsou odečteny hodnoty v idle.

Byla provedena dvě měření. První s outtake ventilátorem, ve druhém mu pomáhal intake ventilátor. Ventilátor na CPU se točil vždy 1000ot./min., ostatní ventilátory byly nechány v režii základní desky.

Testovací sestava je následující:

Základní deska Gigabyte GA-EP45-DS3R
Paměť 2× 1 GB OCZ Reaper DDR2-1066
Grafická karta XFX GeForce 8800 Ultra Extreme
Procesor Intel Core 2 Duo E6750
Pevný disk Western Digital Caviar SE16 WD3200AAKS
Přídavné ventilátory  
Chladič procesoru Arctic Cooling Freezer Xtreme
Zdroj Enermax Modu82+ 525 W

 

Výsledky testů

Teploty jsou podle očekávání vysoké. Obzvláště grafická karta trpěla a delší provoz na těchto teplotách by jí neprospíval. Jak můžete vidět na grafech, vliv přídavného ventilátoru je sice znatelný, nikoliv však příliš dramaticky.

Dodané ventilátory, točící se 800ot./min., mě překvapily svým zvukovým projevem, při zavřené skříni vydávají opravdu zanedbatelný hluk. Vyplnily se ale moje obavy ohledně instalace disků. Bohužel přenos vibrací je značný a při osazení starým 10GB Quantumm Fireball byly vibrace znatelné. Zkusil jsem položit disk na dno skříně a výsledek byl mnohem lepší.

Verdikt

Výrobce slibuje tiché, nenápadné PC a to se myslím naplnilo. Už v základním osazení je skříň tichá, není třeba dalších investic. Použitá odhlučňovací hmota je určitě účinná, hlavně překvapila schopností zpevnit jinak slaboučké plechy. Bohužel odhlučnění si vzalo svou daň na výsledných teplotách, je to druhá strana stejné mince. Co se nepovedlo, je určitě uchycení disků a nedomyšlená instalace zdroje.

Musíte mít na paměti, že testovací sestava je tepelně velice výkonná, hlavně co se týče grafické karty. Pokud hledáte skříň na neherní PC do pracovny, nebo ložnice se střídmým vzhledem a tichým provozem, je toto skříň pro vás.

Cena je nasazená vcelku rozumně, pokud byste koupili obyčejnou skříň a chtěli ji odhlučnit sami, dostanete se na podobnou cenu s tím, že vás to bude stát ještě nějaký čas.

Cooler Master Sileo 500

+ odhlučnění
+ dodané ventilátory
+ vzhled
+ zdařilá bezšroubková montáž
+ kvalita zpracování

- vyšší teploty
- možnosti vedení kabeláže
- špatně odvibrované uchycení pevných disků
- slabé plechy
- instalace zdroje

MMF24

Za zapůjčení skříně děkujeme společnosti TN Trade.