Hlavní navigace

Core i3, i5 potvrzeno, Centrino zanikne

18. 6. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Počátkem dubna zavedl Intel nová loga pro své procesory a platformy společně s hvězdičkovým ratingem, do budoucna se chystají další změny v systému značení. Jak prozrazuje Bill Calder na blogu Technology@Intel, procesorová jednička začíná pozvolný proces změny značení, který dá větší prostor jménu Core, na úkor platforem jako je Centrino. Zároveň potvrdil domněnky, že procesory pro patici LGA 1156 se budou jmenovat Core i5 – jak si však povíme v následujících odstavcích, je to poněkud složitější…

Procesory

Rodina Core bude rozdělena do tří kategorií: jako i7 budou označeny ty nekvýkonnější kousky, střední třídu bude reprezentovat řada i5 a nejlevnější Core ponesou označení i3. Zatím to zní jednoduše, že? Jenže Core i7 nezůstane exkluzivní pro high-endovou platformu LGA 1366; toto označení ponesou i rychlejší modely čtyřjádrového Lynnfieldu pro novou platformu LGA 1156. Pomalejší Lynnfieldy budou Core i5, Core i3 zřejmě zbyde na Clarkdale (dvě jádra a integrovaná grafika). Mobilní verze Lynnfieldu s kódovým označením Clarksfield (pro platformu Calpella) ponesou označení Core i7.

Kromě Core ale nadále budou zachovány zbylá tři jména, která procesory Intelu dnes používají. Výkonem a cenou pod Core i3 se zařadí Pentia, zůstane také tradiční value značka Celeron, a nesmíme zapomínat na Atom pro malé notebooky a handheldová zařízení.

Platformy

Jak už bylo řečeno, na platformy bude kladen menší důraz. Viiv pro HTPC už vyšuměla dávno, podniková vPro se vtělí do názvu procesoru, budeme tedy kupovat počítače s procesorem „Intel Core i5 vPro“. Mobilní platforma Centrino, byť velice úspěšná a dnes s již poměrně dlouhou tradicí, jako marketingový pojem v příštím roce zanikne. Samotný název Centrino nicméně Intel plánuje recyklovat pro své bezdrátové adaptéry Wi-Fi a WiMAX.

MMF24

Bude snažení marketingového oddělení Intelu vést ke zjednodušení pro běžného zákazníka, nebo nové značení zamotá hlavu neznalým i zkušeným?

Zdroj: Technology@Intel

Autor článku