Hlavní navigace

Cray přechází na Intel

29. 4. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Cray posledních několik let používalo téměř výhradně procesory od AMD. Nyní bylo slavnostně oznámeno, že společnost začne spolupracovat s Intelem a v letech 2010 až 2011 dodá první superpočítače s procesory modrého giganta.

Spolupráce se nebude spočívat pouze v tom, že Cray bude nakupovat procesory od Intelu (a tím mu tak trochu dělat reklamu), firmy spojí své síly také v oblasti výzkumu a vývoje, například co se týče sběrnic pro propojení procesorů v clusteru.


Vlevo: Kirk Skaugen, viceprezident Intelu a generální manažer divize serverových platforem
Vpravo: Peter Ungaro, prezident a generální ředitel Cray

V době, kdy Cray začne dodávat superpočítače na bázi Intelu, už budou k dispozici procesory založené na architektuře Nehalem a vyráběné 32nm postupem, možná již generace následující (Sandy Bridge). Počítá se také s akcelerátory Larrabee (mají vyjít koncem roku 2009), kterým budou svěřeny některé výpočty vyžadující vysoký výkon v operacích s plovoucí desetinnou čárkou (floating point). Připomeňme, že Larrabee bude soupeřit s akcelerátory AMD Stream Processor (dříve ATi FireStream) a Nvidia Tesla.

CS24

Minulý týden probleskla médii zpráva, že Francie si objednala superpočítač založený na procesorech Intel Gainestown (serverové čtyřjádro architektury Nehalem) a GPGPU akcelerátorech od Nvidie s jádry GT200. Teoretický výkon clusteru by měl dosahovat okolo 300 TFLOPS a bude se jednat o jeden z prvních nebo první velký superpočítač, který využije sílu grafických jader. Firma Bull, která zakázku na cluster obdržela, by ji měla splnit počátkem roku 2009.

Zdroj: Tom's Hardware Guide

Autor článku