Hlavní navigace

Creative představuje „čtyřjádrové“ Sound Blastery

5. 9. 2011

Sdílet

 Autor: Redakce

Psal se červenec 2005, já jsem byl novinkářem teprve necelý měsíc a Creative s odvážnými prohlášeními o zvýšení framerate ve hrách uváděl své zvukové karty s čipy X-Fi. Po dlouhých šesti letech a bezmála dvou měsících přichází Creative s novou generací zvukových procesorů, které X-Fi nahradí. Jmenují se Sound Core3D a výrobce je označuje jako „čtyřjádrové zvukové karty“.

Série Sound Core3D čítá celkem čtyři modely, z nichž jeden (externí pro USB) se na ExtraHardware tematicky nehodí a ze zbývajících tří jsou dva z řady Fatal1ty. Ještě než se na ně podíváme podrobněji, řekneme si něco obecně o novém čipu a co se změnilo od dob X-Fi.

X-Fi byl navržen tak, aby při hraní odlehčil procesoru (také k tomu měl vlastní 64MB operační paměť). Microsoft ale ve Windows Vista a 7 překopal zpracování zvuku: skrze DirectSound už není přímý přístup ke zvukové kartě a dedikovaný zvukový procesor tak z větší části ztratil smysl. Creative se tedy muselo vydat jinou cestou, jak se diferencovat od integrovaných kodeků a zároveň konkurovat například Asusu. Prim bude hrát odstup signál-šum a DSP efekty.

Marně byste na nových Sound Blasterech hledali procesor se čtyřmi univerzálními jádry. Hovoří-li marketing o čtyřjádrové zvukové kartě, má tím na mysli čtyři DSP procesory, které zajišťují celou škálu funkcí. Dva nejdůležitější balíky efektů jsou CrystalVoice (novinka od Creative) a THX TruStudio Pro (známý už z existujících zvukových adaptérů). CrystalVoice ocení především hráči online her, tato sada totiž obsahuje čištění signálu z mikrofonu o ozvěny a šum, inteligentní úpravu hlasitosti nebo mutaci hlasu. TruStudio Pro Crystalizer zase vylepšuje písničky uložené ve ztrátovém formátu a TruStudio Pro Bass jim přidává ztracené basy. TruStudio Pro Surround vytváří virtuální prostorový zvuk.

sound blaster core3D

Nyní konečně k jednotlivým modelům. Ten základní a nejlevnější nese název Sound Blaster Core3D PCI Express. Pod barevným plechem s logem Sound Core3D uprostřed karty se pravděpodobně skrývají DAC převodníky, zvukový procesor bude zřejmě ten malý čip krčící se o něco více vpravo a blíže PCIe konektoru.

sound blaster core3D

S modelem Recon3D Fatal1ty Professional si přikupujete poněkud kýčovitý kryt s okénkem a podsvícením červenou diodou a také prostorový mikrofon, který je potřeba pro fungování redukce šumu pomocí CrystalVoice. Varianta Recon3D Fatal1ty Champion má navíc záslepku do 3,5" nebo 5,25" pozice, na ní najdete výstup pro sluchátka, ovládání hlasitosti a jakési ovládání DSP efektů. Headery pro připojení tohoto předního panelu, jakožto i standardní piny HD Audio, jsou ale přítomny u všech verzí (což dá rozum, protože pod krutopřísným krytem je pořád a ta samá karta).

ICTS24

Bohužel nevíme, kolik nové Sound Blastery budou stát. Verze Recon3D USB, kterou jsem záměrně vypustil, bude podle VR-Zone stát 130 amerických dolarů (přes 2200 Kč hrubým přepočtem) a na trhu se má objevit v průběhu října/októbra. Karty pro PCI Express zatím nemají pevně stanovené datum vydání, hovoří se ale až o prvním kvartálu příštího roku. Kromě toho server VR-Zone informuje, že Gigabyte a MSI se staly OEM partnery Creative a budou tedy vyrábět vlastní zvukové karty s čipy Sound Core3D. Takové partnerství ostatně není nic nového pod sluncem: již dříve zvukové karty s čipy X-Fi nabízel Auzentech.

Zdroj: Creative, VR-Zone