Hlavní navigace

ČT24 pro Android (zkušenosti)

6. 4. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Česká televize před několika měsíci slíbila, že vyšle do světa aplikaci ČT24 také pro platformu Android (Android 2.0 a novější). A to se také nedávno stalo. Nejprve tato aplikace uměla pouze zobrazit aktuální zprávy z webu ČT24, ale to hlavní stále chybělo. Neuběhl ani týden po vypuštění první verze aplikace ČT24 v Android Marketu a byla vydána aktualizace, která přidával to nejdůležitější, a to je živé vysílání televizní stanice ČT24.

Rychle načtené zpravodajství

Po spuštění nejdříve spatříte úvodní logo aplikace, během toho, co vy koukáte na toto logo (asi tři vteřiny), aplikace už stahuje aktuální zpravodajství z hlavní kategorie, takže máte zajištěný rychlý přísun hlavních zpráv. Načítání článku probíhá znovu při každém výběru kategorie a každé načítání článků je signalizováno ikonou v notifikační liště.

ČT 24 pro Android ČT 24 pro Android

Prostředí aplikace je přehledné a z mého pohledu uživatelsky přítulné. V horní části se nachází panel s tlačítkem pro aktualizaci a pro přechod na živé vysílání. O trochu níže je další panel, ale tentokrát výsuvný s výběrem kategorie zpravodajství. Seznam článků je také přehledný, každý článek má v tomto seznamu nadpis stručný popis a náhledový obrázek. Pokud článek přečtete, bude v seznamu zbarven do šeda.

Články se ukládají do mezipaměti, takže si je můžete číst i v offline stavu. Pokud byste našli nějaký dobrý článek a chtěli jste ho uložit, pak po otevření článku najdete pod nadpisem hvězdičku, na kterou kliknete článek se na pevno uloží. V budoucnu uložený článek najdete ve speciální kategorii „Uložené“. Pokud čtete článek a písmo je pro vás malé, tak ho lze zvětšit přes tlačítko menu.

ČT 24 pro Android ČT 24 pro Android

Živé vysílání i přes 3G

To nejlepší co aplikace nabízí, je bezesporu živé vysílaní televizní zpravodajské stanice ČT24. V současnosti je živé vysílání stále ve stavu beta, ale i přesto funguje na naprosté většině současně prodávaných chytrých telefonů s Androidem.

Kliknutím na ikonu v horní liště se dostanete na obrazovku s jednoduchým TV programem na pár následujících hodin a pod tímto TV programem je tlačítko ke spuštění samotného live streamu.

Živé vysílání je dostupné jak přes Wi-Fi, tak i přes 3G, a pokud budete mít trochu štěstí, tak ho rozjedete i na připojení přes EDGE. Živé vysílání je k dispozici ve třech kvalitách, takže při nižší rychlosti internetového připojení stačí přepnout na nižší kvalitu. Malou výtku mám jen k tomu, že živé vysílání není napevno v zobrazení naležato (landscape), ale to je opravdu jen drobnost.

ČT 24 pro Android ČT 24 pro Android

Časté stížnosti směřovali na nefunkční živé vysílání v síti Vodafone, ale od poslední aktualizace je tento problém vyřešen. Taky se objevují případy, kdy živé vysílání nefunguje přes Wi-Fi a v naprosté většině případů je to způsobeno blokací buď na straně vašeho providera, anebo přímo v domácí síti.

Video archiv a ČT4 stále chybí

Většina uživatelů této aplikace a to včetně mě touží po video archivu, ale bohužel video archiv zatím není dostupný. Do budoucna by se měl video archiv objevit a to možná jako samostatná aplikace. Pak by se měli objevit další aplikace od České televize, nejprve to bude aplikace ČT4, která už je ve vývoji a na Android Marketu by se měla objevit někdy v průběhu dubna. Následně to bude aplikace s video archivem a pak možná přijdou i další.

ČT 24 pro Android ČT 24 pro Android

CS24

Uživatelé jiných platforem nemusí závidět. Aplikace ČT24 je už nyní dostupná kromě Androidu také pro iOS a Symbian, v budoucnu by se také měla objevit aplikace pro Windows Phone 7. Naopak i uživatelé Androidu mohou závidět aplikaci ČT4, která je již nyní dostupná pro iOS.

Závěr

Na závěr musím konstatovat, že tato aplikace si určitě zaslouží pochvalu jak za designové provedení, tak i za bezproblémovou funkčnost v naprosté většině současných chytrých telefonů s Androidem! Pokud budou stejně povedené i další aplikace od České televize máme se na co těšit!