Hlavní navigace

Čtečka pod stromečkem. Na e-knihy nemusíte kupovat jen Kindle

27. 11. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Čtečku, nebo tablet. Jak vybírat

Řada z vás teď možná před Vánocemi řeší, jestli koupit čtečku knih, nebo rovnou tablet. Ceny základních modelů jsou podobné, tablet samozřejmě zvládne i e-knihy, ale kromě toho spoustu dalšího (video, hry, web…). Má tedy smysl slevit z funkcí a vzít technologicky horší zařízení? Ano.

Hlavním tahákem čteček je výdrž

Čtečka je prosté jednoúčelové zařízení. Co umí, dělá dobře. Bavíme-li se o nejběžnějších modelech postavených na elektronickém papíru (e-ink), mají oproti tabletům podstatnou výhodu – výdrž. Ze sebelepšího tabletu nevymáčknete při čtení více než zhruba 10 hodin provozu. Náročný hardware a displej typu LCD potřebují více šťávy.

Naopak čtečky mají jednodušší výbavu a především zobrazovací technologii, kterou není třeba tolik napájet. Displeje z tekutých krystalů vyžadují stálý přísun energie, e-ink ji potřebuje trochu více jen při vykreslení nové stránky. Funguje totiž na jednoduchém principu, kdy mezi speciálními vrstvami elektrod jsou umístěny průhledné mikrokapsle s elektronickým inkoustem (světlým a tmavým) a podle aktuálního náboje elektrod jsou částečky inkoustu přitáhnuty nahoru nebo dolů. Černý inkoust je negativně nabitý, přitáhne jej tedy kladně nabitá elektroda. Pokud je to ta na horní straně displeje, vznikne pixel. Pěkně to ilustruje následující video.

" frameborder="0" height="315" width="420">

Zlomková spotřeba oproti LCD znamená, že čtečka nevydrží v provozu jen 10 hodin, ale třeba celý měsíc. Záleží na dalších funkcích a výbavě zařízení. Nevýhodou e-inku je pomalejší vykreslování a pouze černobílý obraz. Proto se vůbec nehodí na video a ani barevné časopisy. Obojí už má své řešení, ale v běžných komerčních čtečkách je ještě nenajdete. Dnešní čtečky jsou vhodné hlavně pro textové knihy.

Zobrazované písmo také není příliš ostré (pomůže vyšší rozlišení) a mikrokapsle mají omezenou životnost. O tu se ale starat nemusíte, desítky tisíc přepisovacích cyklů vám budou stačit, to bude dříve čtečka morálně zastaralá.

Bonusová výbava udělá z čteček skorotablet

Samotná čtečka kromě displeje, tlačítek, řídicích čipů, paměti a akumulátoru prakticky nic jiného nepotřebuje. Jenže ono „nic jiného“ dělá velké rozdíly. Moderní čtečky obsahují i Wi-Fi. Připojení k domácí síti se hodí, chcete-li nahrávat obsah jinak než přes USB. Některé modely mohou díky tomu i surfovat na internetu, posílat e-maily atd. Prohlížeč ale bývá nepohodlný, jedná se o postradatelnou funkci. Síť se ale hodí třeba kvůli slovníkům. Začtete se do odborné knihy, a pokud nějakému pojmu nerozumíte, můžete si jej dohlet třeba na Wikipedii.

Tím se pomalu dostáváme ke klávesnici. Jak vůbec čtečku ovládat? Základem je pár tlačítek pro vstup do menu, směrový kříž a tlačítka pro listování vpřed/vzad. Na trhu jsou také modely s QWERTY klávesnicí, jež výrazně usnadní práci s textem. Na druhou stranu ale čtečce přidá na rozměrech i hmotnosti.

Dnes už existuje elegantnější řešení – dotyková vrstva. Některé čtečky se chovají podobně jako tablet, můžete je ovládat prstem a psát na virtuální klávesnici. Zase si ale trochu připlatíte. Pokud víte, že budete častěji psát a vyhledávat, základním modelům se vyhněte. Psaní pomocí směrového kříže je utrpení.

" frameborder="0" height="315" width="420">
Jak rychlé je otáčení stránek na e-inku

Displeje nemusí být jen dotykové, ale také podsvícené. Samotný e-ink se chová jako papír. Čte se perfektně na slunci (což se o LCD ani LED říci nedá), ale v noci budete potřebovat lampičku. Tento handicap pomůže vyřešit speciální obal s diodovém přisvícením, ale koupit můžete i čtečku s integrovaným posvětlením. Pak už můžete číst i ve tmě.

Spousta čteček umí přehrávat MP3 a nabízí sluchátkový výstup, případně i reproduktor. Hudební sbírku ale přenechte jiným zařízením. Ve čtečce se podpora hodí například kvůli audioknihám. Ty však stejně pohodlně můžete poslouchat z libovolného mobilu. Chybějící zvuk vás proto trápit nemusí.

Stejně byste neměli velké audio soubory kam ukládat. Není totiž pravidlem, že čtečky mají slot pro rozšiřující paměťové karty. Obvykle disponují vlastní 2GB pamětí. Slot pro microSD berte jako výhodu. Samotné knihy ale mají obvykle jen pár megabajtů, takže jich s sebou můžete nosit stovky.

Kolik formátů znáš, tolikrát jsi čtečkou

Posledním bodem, ve kterém se čtečky výrazně rozcházejí, je podpora formátů. Zvukové soubory a obrázky/fotografie teď ponechme stranou, nejsou důležité. Ale knihy seženete v několika nekompatibilních formátech a ne každá čtečka je podporuje všechny. Nejomezenější je paradoxně ten nejpopulárnější model – Kindle od Amazonu. U něj je to pochopitelné, protože cílí především na zahraniční čtenáře a nákup přímo z Amazon Storu uvnitř čtečky. Pak nějaké formáty nemusíte vůbec řešit.

 

Pokud máte zálusk na české knihy, musíte vybírat pečlivě. Nejčastějšími formáty jsou ePub, Mobi, PDF a TXT. V českých obchodech s e-knihami se svého času hodně používaly PDF a ePub, protože je lze spojit s protipirátskou ochranou Adobe DRM. Dnes už ale prodejci přecházejí na tzv. sociální ochranu. Zakoupenou knihu obalí vašimi iniciály, takže ji sice přečtete všude, ale pokud byste ji chtěli sdílet, najdou si vás.

Kindle přečte soubory v PDF, ale ePub nikoliv. Adobe DRM také nerozumí. Nejlepším materiálem pro čtečky Amazonu je proto formát Mobi. Naopak všechny ostatní čtečky preferují ePub. Dnes už to naštěstí není velký problém, pirátská komunita i oficiální prodejci nabízí knihy ve více formátech. Ale stále platí, že širší podpora ve čtečce je velkou výhodou.

Redakční tipy na zajímavé čtečky

Vybrali jsme pro vás několik čteček, které nás zaujaly. Základem je 6" úhlopříčka a rozlišení 600 × 800 px. V přehledu chybí modely s QWERTY klávesnicí, neboť je už považujeme za slepou větev. 

 

Amazon Kindle

Základní Kindle je dnes referenční čtečkou. Je za výbornou cenu, má sympatické rozměry a hmotnost. Musíte se však obejít bez paměťových karet, podporu zvuku nebo oblíbený formát ePub. Čtečka je navíc bez české podpory, což někomu může činit problém. Na druhou stranu nechybí Wi-Fi a pohrát si můžete i s experimentálním prohlížečem webu.

Kindle najdete v e-shopech v několika variantách. Jsou označené jako Kindle 4 nebo Kindle 5 (novější, o fous rychlejší) a pak ještě seženete verzi s reklamou a bez ní. Reklama vás neruší při čtení, ale objevuje se například ve spořiči obrazovky. Díky ní však můžete ušetřit.

Kindle si můžete z Amazonu objednat do Česka, ale počítejte s jednoletou zárukou a chybějícím českým manuálem. Čtečku lze koupit díky šedému dovozu i u nás, dostanete standardní dvouletou záruku a také návod. Daní je trochu vyšší cena, ale zase ubudou starosti.

Amazon Kindle
Amazon Kindle

V kostce:

  • Cena: od 2500 Kč
  • Displej: 600 × 800 px
  • Formáty: Kindle, Mobi, PDF, TXT, DOC
  • Kapacita: 2 GB
  • Proč koupit: Osvědčená klasika. Skvělé rozměry.

Amazon Kindle Paperwhite

Paperwhite nabízí vše co základní Kindle, ale je o třídu lepší. Má dotykový podsvícený displej a vyšší rozlišení 768 × 1024 px, k tomu ještě lepší kontrast (bílá je bílá). Amazon slibuje hezčí písmo a čtení za jakýchkoli podmínek. Problémem je ale dostupnost. Paperwhite se k nám ještě nedováží, „šedivky“ mají omezenou dostupnost. Do Vánoc byste Paperwhite možná zakoupili, ale raději na to nespoléhejte.

Amazon Kindle Paperwhite
Amazon Kindle Paperwhite

V kostce:

  • Cena: od 4000 Kč
  • Displej: 768 × 1024 px, podsvícený, dotykový
  • Formáty: Kindle, Mobi, PDF, TXT, DOC
  • Kapacita: 2 GB
  • Proč koupit: Skvělý displej. Prodává se i 3G verze.

Barnes & Noble Nook Simple Touch GlowLight

V Americe má Amazon silnou konkurenci – knižní dům Barnes & Noble. První generace jejich čteček Nook byly spíš LCD tabletem. Nook Simple Touch už je však postaven na elektronickém papíru. Zajímavé ale je, že v pozadí stále běží upravený Android. Hračičkové dokonce mohou čtečku rootnout a nahrát do něj plnou verzi systému. Pak dostanou přístup k tisícům aplikací z Play Storu, třeba hry, prohlížeč webu nebo aplikaci Kindle. :)

Šestipalcový „tablet“ bude pro náročnější úkoly pomalý, displej nezvládne video, ale pro domácí kutily není lepší volby. Nook můžete sehnat s podsvíceným displejem i bez něj.

Barnes & Noble Nook Simple Touch Glowlight
Barnes & Noble Nook Simple Touch Glowlight

V kostce:

  • Cena: od 4500 Kč
  • Displej: 600 × 800 px, podsvícený, dotykový
  • Formáty: ePub, PDF
  • Kapacita: 2 GB + microSD
  • Proč koupit: Lze na něj nahrát Android.

Bookeen Odyssey HD FrontLight

Novinka od Bookeenu se čerstvě dostala na trh. Je to takový Kindle Paperwhite na steroidech. Má stejný displej s rozlišením 768 × 1024 px, je dotykový i podsvícený. Díky Wi-Fi můžete surfovat na webu, knihy lze kromě interní paměti vložit i na kartu typu microSD. Na rozdíl od Kindlu si poradí s formátem ePub (i s Adobe DRM), naopak nerozumí Mobi (to vás trápit nemusí). Velkou výhodou je české prostředí.

Bookeen Cybook Odyssey HD FrontLight
Bookeen Cybook Odyssey HD FrontLight

V kostce:

  • Cena: od 4000 Kč
  • Displej: 768 × 1024 px, podsvícený, dotykový
  • Formáty: ePub, PDF, TXT, Adobe DRM
  • Kapacita: 2 GB + microSD
  • Proč koupit: Perfektní displej. Čeština.

eReading Start

Za 2500 Kč neseženete nic lepšího. eReading Start je propojen se stejnojmenným obchodem, takže jako dárek dostanete 8 knih dle vlastního výběru zdarma. Čtečka má nadstandardní 4 GB paměti a slot pro microSD k tomu. Poradí si i s MP3, takže větší prostor má smysl. Dokonalá je podpora všechny hlavních i méně důležitých formátů knih a dokumentů z MS Office. Start rozbalí ZIP nebo RAR.

Wi-Fi není jen na ozdobu, slouží k dennímu odebírání vybraných online zpráv, případně i předplatnému Deníku Insider či Literárních novin. Na Kasa.cz můžete sehnat tyto noviny výhodně přímo se čtečkou, případně za 5000 Kč dostanete dotovanou čtečku a poukaz na e-knihy v hodnotě 5000 Kč. Pokud budete chtít za e-knihy platit, nabídku určitě zvažte.

eReading Start
eReading Start

V kostce:

  • Cena: od 2500 Kč
  • Displej: 600 × 800 px
  • Formáty: ePub, Mobi, PDF, Adobe DRM, TXT, DOC
  • Kapacita: 4 GB + microSD
  • Proč koupit: Skvělá výbava a podpora formátů. Stahování článků z webu.

eWooky

eWooky má za sebou knižní platformu Wooky, kterou využívá eBux, Rájknih a další prodejci. Díky tomu můžete přímo ze čtečky stahovat a nakupovat tituly. Výbava je výborná: 4 GB paměti, microSD, podpora MP3, jen zamrzí, že čtečka si poradí jen z formáty ePub. Další musíte zkonvertovat na webu. eWooky je plně v češtině a zaujme dost netradičním vzhledem.

eWooky
eWooky

V kostce:

  • Cena: od 2800 Kč
  • Displej: 600 × 800 px
  • Formáty: Wooky, ePub
  • Kapacita: 4 GB + microSD
  • Proč koupit: Zapojení do obchodů Wooky. Výborná výbava.

Další tipy

Byla řeč o prodejcích Wooky a eReading. E-knihy u nás prodávají také Palmknihy, na výběr mají několik dotovaných čteček, které můžete mít ve výhodné sadě s kupónem na knížky.

Nákupem čtečky utrácení nekončí. Vždy se vám bude hodit obal, který zařízení ochrání a třeba mu dodá i lampičku. Další položkou v košíku je pak samotné čtivo. Kde knihy nakoupit, se dozvíte v článku Dominika Dědička.

 

Další kategorie Vánočních tipů

Pokud jste si náhodou ten pravý dárek nevybrali v této kategorii, můžete zkusit štěstí v těch následujích.V každé kategorii najdete námi poctivě odzkoušené zástupce, většinou i s odkazy na jejich recenze. A pokud byste si ani tak nevybrali, najdete v každém článku spolehlivého průvodce, který vám s výběrem toho pravého dárku zaručeně pomůže.

CS24

HTPC Reproduktory Fotoaparáty a kamery
     
All-In-One počítače
 Hardware  Software
     
 Myši a klávesnice  LCD televize Mobilní telefony
     
Notebooky Čtečky knih Příslušenství k notebookům
 Tablety  Tiskárny Monitory

 

.