Hlavní navigace

ČTÚ: do aukce o mobilní kmitočty mohou všichni čtyři zájemci

5. 10. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Český telekomunikační úřad schválil přihlášky, do aukce o uvolněné kmitočty po ukončeném analogovém televizním vysílání pošle všechny čtyři žadatele: Telefónicu O2, T-Mobile, Vodafone i nováčka PPF Mobile Services. Dražit se budou frekvence v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz, které jsou využitelné pro 2G, 3G i LTE sítě.

Zisk z aukce se bude počítat v miliardách korun, další miliony přijdou v ročních poplatcích, jenž musí výherci hradit za využívání kmitočtů. V říjnu a listopadu proběhnou dvě zkušební aukce, ta ostrá odstartuje ještě před koncem roku. Konečné rozhodnutí o přidělení frekvencí je na programu na začátek 2013.

 

Hlavním cílem aukce je zajistit občanům a podnikatelům špičkové služby mobilního broadbandu v nových sítích tzv. čtvrté generace Stanovené podmínky rovněž podporují prohloubení hospodářské soutěže, což se odráží i v účasti nového zájemce o vstup na trh,“ píše ČTÚ ve zprávě.

My jen musíme doufat, že se opravdu těch špičkových služeb a 4G někdy dočkáme a že z konkurenčních bojů bude těžit především zákazník. Společnost PPF Mobile slibuje, že by jako čtvrtý operátor mohla revoluci odstartovat.

Zdroj: Tisková zpráva