Hlavní navigace

ČTÚ má strach, aby LTE nerušilo DVB-T. Chystá osvětu a školení

16. 1. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Český telekomunikační úřad chystá informační osvětu a také školení pro odborné firmy. Chce tím předejít případnému rušení digitálního televizního vysílání nově spuštěnými sítěmi LTE. To ostatně byly jedny z připomínek, které měly české televizní společnosti k nedávno proběhlé mobilní aukci. ČTÚ ale věří, že správným nastavením interferencím předejde.

 

Úřad nabízí odborné proškolení montážních a servisních anténářských firem. Podle předpokladu budou potřebné úpravy či opravy přijímacích anténních systémů DVB-T provádět po předchozím rozhodnutí ČTÚ a v souladu s metodickým pokynem pouze kvalifikované servisní firmy, které disponují potřebnou měřicí technikou, umožňující měření parametrů signálu DVB-T a úrovní signálů LTE,“ píše úřad na svých stránkách.

K rušení může dojít u LTE v pásmu 800 MHz. Frekvence získané T-Mobilem začínají na 791 MHz. DVB-T v Česku zase končí na 60. kanále s kmitočtovým rozsahem 790–798 MHz. Z tabulky ČTÚ vyplývá, že kanál 60 využívají vysílače Multiplexu 3 v Karlových Varech, Liberci, Trutnově a Svitavách.

Zdroj: ČTÚ