Hlavní navigace

ČTÚ si dělá legraci a operátoři mezi sebe nového nechtějí [komentář]

Sdílet

 Autor: Redakce

Na aukci volných kmitočtů se ČTÚ připravoval několik let. Jde o důležitou dražbu, která ovlivní mobilní trh na 10–15 let. Loni se nakonec vypořádal s námitkami a výběrové řízení mohlo začít. Už bylo podezřelé, když se konec stále oddaloval. Dnes úřad překvapivě ohlásil, že aukce opravdu končí. Ale ne s vítězi/poraženými a rozdělenými kmitočtovými pásmy. Aukce se ruší a odstartuje nová.

Tři vítěze a tři poražené ale dnešní oznámení skutečně má. Na jedné straně Telefónica, T-Mobile a Vodafone, na druhé PPF Mobile Services, ČTÚ (potažmo stát) a uživatelé.

Zdůvodněním ČTÚ je, že cena za frekvence už přesahovala 20 miliard korun a stále rostla. Tím by operátorům zůstalo méně na další rozvoj sítí. Ještě větší investice totiž budou sloužit pro výstavbu a plnění plánů. V podmínkách totiž bylo, že do 5–6 let musí v daných pásmech 800, 1800 a 2600 MHz být pokryto určité procento populace.

 

A já se ptám. Opravdu úřad nepočítal s tím, že aukce vyšponuje ceny takto vysoko? A proč je to problém? V tržním hospodářství, kde se střetává nabídka s poptávkou, je tento krok těžko pochopitelný. ČTÚ prakticky řekl, že chce frekvence prodat pod cenou. Dopředu ale nevěděl, jaká ta cena bude. Jenže operátoři jistě nepřihazovali miliardy bezhlavě, ale měli naplánováno, kolik se jim vyplatí přihodit, aby se jim částka ještě vrátila. A jak ČTÚ ví, že kdyby se frekvence prodaly levněji, tak by operátoři ušetřenou částku investovali jinak?

Telefónica kupříkladu loni dosáhla provozního zisku bezmála 20 miliard korun. Letos měl v plánu investovat ohromných šest miliard do výstavby nových sítí a zlepšování technologií. Jen loňský zisk jednoho z operátorů by pokryl celou aukci v době jejího ukončení. O frekvence se hádali čtyři.

Kdyby byla finální cena například 40 miliard korun, každý by v ideálním případě zaplatil „desítku“. Je to moc, ale zisky operátorů to hravě pokryjí, navíc když uvážíme, že s těmito frekvencemi budou nákladat více než deset let. Potenciální čtvrtý operátor sice zisky nemá, ale stojí za ním obrovská finanční skupina.

WT100

ČTÚ (a stát) údajně nechce zisk za každou cenu, ale hlavně rychlou výstavbu nových sítí. Zastavenou aukcí ale rozhodně nic neurychlí. Úřad přitom chtěl z vydražené částky dotovovat rozšiřování optických spojů v zemi, takže také musí mít zájem o každý milion. A kdyby operátoři po x letech nesplnili podmíněná rozvojová kritéria, mohl by je pokutovat nebo jim frekvence odebrat. Nevidím problém. Kroku ČTÚ nerozumím a uvedené důvody mi zatím nedávají smysl.

A abych vysvětlil ty vítěze a poražené. Stávající trojka může prozatím zůstat v klidu. Miliardy z účtů ještě nikam neodletí a zcela určitě letos nedostanou novou konkurenci. ČTÚ zato přijde o peníze, PPF musí podnikání odložit (možná nakonec úplně zrušit) a uživatelé setrvají v kleštích oligopolního trhu.