Hlavní navigace

CZ.NIC hlásí 750 000 domén .CZ

Sdílet

Zdroj: Redakce

Správce české národní domény včera oznámil další milník, počet webových adres s .CZ na konci překročil tři čtvrtě milionu. Každý měsíc přitom přibyde asi 10 000 nových. Tempo by mohlo od února ještě vzrůst, protože roční vedení domény bude o 10 % levnější. Pokud ještě nějaké volné a smysluplné zůstanou. Kdo sleduje trh slevových serverů, kterých už mám snad stovky, určitě si všiml obskurních názvů jako KocourKuk.cz apod.

Domény .CZzdroj: CZ.NIC

V tuto chvíli je přes 110 000 domén zabezpečených technologií DNSSEC, v tomto ohledu jsme stále světová velmoc. Podle informací CZ.NIC jsou držiteli domén z 87 % muži, a 52% podíl mají firmy a právnické osoby.

„Od začátku roku 2006 do října 2007 se měsíční počet zaregistrovaných domén pohyboval kolem čísla pět tisíc. Od října 2007, kdy došlo k migraci na nový registrační systém FRED, který proces registrace výrazně zjednodušil a zlevnil, se toto číslo prakticky zdvojnásobilo. Pokud se tento trend udrží, první milion bychom mohli oslavit s koncem roku 2012,“ řekl Ondřej Filip, výkonný ředitel sdružení CZ.NIC.

Zdroj: CZ.NIC