Hlavní navigace

Další mladá a dobrá alternativa k Photoshopu. Luminar míří na Windows, začal veřejný betatest

18. 7. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud je vaším koníčkem či obživou editace fotografií, budete patrně souhlasit, že žijeme v úžasné době. Jistě, Photoshop není zrovna levný, navíc může být pro někoho cenově nedostupný s ohledem na model licencování – jinak než v rámci předplatného jej již neseženete. Když odběhnu od nikoli nezajímavého zdarma poskytovaného softwaru (včetně webové aplikace), ze sféry profesionálních, ale cenově dostupných produktů si lze vybírat.

Zoner Photo Studio X se naučil pracovat s vrstvami, byť je již opět jen formou předplatného. Před několika málo lety vznikla konkurence v podobě Affinity Photo, který začínal na macOS, ale před půl rokem přišel na Windows.

Podobný příběh má fotoeditor Luminar. Je mladý a první verze vycházely jen pro macOS. To se ale mění. Během podzimu bude dostupná standardní verze pro Windows. Kdo se nebojí testování, může si fotoeditor ve verzi pro Windows vyzkoušet zdarma už dnes ve formě betaverze, stačí zajít na macphun.com/beta. (Pro pořádek dodávám, že neveřejný betatest začal v květnu.)

Např. na Macworldu nováček v oboru získal velmi vysoké hodnocení. Lze jej používat samostatně, případně jako doplněk pro Aperture, Lightroom či Photoshop. Pro někoho může být nevýhodou, že nenabízí tolik funkcí jako již zmíněný Photoshop. Jestliže některé náročnější jedince možná zcela neuspokojí, Luminar by měl být vhodný minimálně pro nováčky. Nabízí více funkcí ve srovnání s konkurenty jako Lightroom nebo Aperture, většinovou populaci tak patrně uspokojí.

CS24

Kromě tradičních nástrojů na úpravu snímků aplikace tuning fotografií jedním klepnutím nebo filtry poháněné umělou inteligencí. Uživatelské prostředí se adaptuje tomu, jak jej používáte. Tj. pokud využíváte jen základní funkce, schová ty pro pokročilé. Ačkoli je hodně zaměřený na filtry, můžete s ním do původního snímku např. naklíčovat jinou oblohu. Takže to zase takové ořezávátko vhodné jen pro úpravu fotek na Instagram není.

Autor doporučuje Windows 10, dále aspoň procesor Core i5 na frekvenci 2,2 GHz, 8 GB operační paměti, grafickou kartu s 1 GB paměti, SSD a alespoň 20 GB místa.