Hlavní navigace

Další otřes v plánech Intelu. Zrušil procesory Core Ultra 300 pro desktop, plánované na příští rok

Sdílet

Zdroj: Použito se svolením autora: Ľubomír Samák
Po procesorech Arrow Lake, které teď Intel vydá na platformě LGA 1851, měla původně vyjít nová generace Panther Lake, ale byla zrušená a nahrazená refreshem Arrow Lake s více jádry. I to pak padlo a refresh měl dostat jen novou NPU. Nakonec ale nebude ani ta.

Intel v současnosti nemá zrovna úspěšné období. Finanční výsledky nedopadají dobře, firma má ztrátu a musí šetřit v době, kdy by potřebovala velké investice do továren, má-li mít šanci opět konkurovat ve vyspělých technologiích výroby čipů, v nichž zaostala za TSMC i Samsungem. Důvěra v akcie výrazně klesla, a dokonce se mluví o prodeji firmy. Zdá se, že se to promítne i v produktech – Intel teď zrušil jednu plánovanou generaci procesorů.

Podle informací z čínských zdrojů, které na fóru Chiphell sdělil už z minulosti známý leaker s přezdívkou Panzerlied, Intel omezí investice do desktopových procesorů, ve kterých teď bude po dva roky sloužit stejná generace procesorů, ačkoliv doteď firma vždy lpěla na jednoletém cyklu vydávání nových generací.

Intel nyní chystá vydání nové generace procesorů pro desktop Arrow Lake, které přinesou novou architekturu i novou platformu LGA 1851. To je naštěstí beze změny a první část procesorů (125W nadšenecké modely) mají vyjít příští měsíc. Ale Intel zrušil jejich následníka na platformě LGA 1851, tzv. generaci Arrow Lake Refresh, která měla být produktem vydaným v druhé polovině roku 2025 a opět sloužit na desktopovém trhu zhruba následujících 12 měsíců. Znamená to, že teď vydané procesory Arrow Lake zůstanou hlavní nabídkou Intelu po dva roky.

Jde pravděpodobně o součást úsporných opatření, která Intel po špatných finančních výsledcích přijal. Příprava refreshovaných modelů patrně potřebovala určité investice a Intel se rozhodl je ušetřit a raději akceptovat možnost, že bez vydání nové refreshové generace ztratí nějaké tržby a případně tržní podíl.

Intel v problémech. Po špatných výsledcích za Q2 2024 akcie klesly o pětinu, firma má velkou ztrátu Přečtěte si také:

Intel v problémech. Po špatných výsledcích za Q2 2024 akcie klesly o pětinu, firma má velkou ztrátu

Drastické utahování opasků u Intelu. Propustí 15 tisíc lidí a škrtá výdaje. Zapíchne GPU? Přečtěte si také:

Drastické utahování opasků u Intelu. Propustí 15 tisíc lidí a škrtá výdaje. Zapíchne GPU?

Největší krize Intelu: zvažuje, že se zbaví svých továren na čipy. Dřív strategická výhoda, dnes zátěž Přečtěte si také:

Největší krize Intelu: zvažuje, že se zbaví svých továren na čipy. Dřív strategická výhoda, dnes zátěž

Intel ruší svůj 2nm proces. Nová generace jeho procesorů je vyráběná kompletně v cizích továrnách Přečtěte si také:

Intel ruší svůj 2nm proces. Nová generace jeho procesorů je vyráběná kompletně v cizích továrnách

Postupná redukce post-Arrow Lake produktů pro desktop

Toto není první škrtání v desktopové roadmapě. Původně měly asi po procesorech Arrow Lake následovat procesory Panther Lake, které by měly nový výrobní proces (Intel 18A) a dost možná i vylepšenou architekturu. Ale podobně, jako se Intelu nepodařilo nebo nevyplatilo dostat do desktopu novou generaci Meteor Lake na 4nm procesu a místo toho vydal procesory Raptor Lake a jejich refresh, už asi před delším časem padlo rozhodnutí vydat Panther Lake jenom v noteboocích a v desktopu místo toho měl vyjít refresh procesorů Arrow Lake, který, jak se ukázalo, používá 3nm proces TSMC.

Parametry 1,8nm procesorů Intel Panther Lake pro notebooky prozrazené: Silné GPU, míň velkých jader? Přečtěte si také:

Parametry 1,8nm procesorů Intel Panther Lake pro notebooky prozrazené: Silné GPU, míň velkých jader?

Tento refresh ale také prošel více fázemi osekávání. Před delší dobou bylo plánováno, že dostane více jader, měl pro něj být navržen nový compute čiplet, ve kterém by bylo 8 velkých jader Lion Cove (tedy beze změny), ale k nim místo 16 jader E-Core s architekturou Skymont rovnou 32 těchto jader, šlo by tedy o 40jádro se 40 vlákny. Toto by mělo potenciál masivně zvednout mnohovláknový výkon, i když asi ne bez zhoršení spotřeby.

Procesor Intel Lunar Lake (Core Ultra 200V)

Procesor Intel Lunar Lake (mobilní Core Ultra 200V)

Autor: Intel

Tyto větší čiplety ale byly už před časem zrušeny a Intel se rozhodl, že refreshová verze Arrow Lake také zůstane u jen 8+16 jader, tedy beze změny počtu jader proti původnímu Arrow Lake. Zřejmě se měly zvýšit frekvence, vedle toho ale také měla do procesoru být osazena výkonnější jednotka pro akceleraci aplikací umělé inteligence NPU (snad na vlastním čipletu, nebo v rámci přepracování některého z čipletů). Ta by měla výkon vysoký jako u Lunar Lake a procesory Arrow Lake Refresh by díky tomu mohly jít do tzv. Copilot+ PC se schopnostmi umělé inteligence. Původní generace procesorů Arrow Lake má totiž méně výkonnou NPU s výkonem jen 13 TOPS, zatímco Copilot+ PC vyžadují přes 40 TOPS.

Copilot+ PC: Nejinteligentnější počítače jsou s procesorem ARM a AI, tvrdí Microsoft Přečtěte si také:

Copilot+ PC: Nejinteligentnější počítače jsou s procesorem ARM a AI, tvrdí Microsoft

Toto měl být zřejmě hlavní odlišující prvek oné refreshové generace Arrow Lake poté, co bylo upuštěno od posílení počtu jader CPU. Intel ale asi při škrtání v rozpočtu zrušil právě finance, které měly jít do navržení nebo integrování nové NPU, což vedlo ke zrušení celé refreshové generace.

Generace procesorů, která měla mít označení Core Ultra 300, tedy v desktopu byla v podstatě třikrát degradována či zrušena a nakonec z ní nemusí být vůbec nic. Je možné, že po vydání nyní na podzim a v lednu 2025 budou procesory Core Ultra 200 pro desktop prodávány beze změny po celé dva roky až do podzimu 2026, kdy je nahradí nová generace procesorů, která by měla mít novou architekturu a označení Nova Lake – snad by měla být vyráběna 2nm procesem TSMC (což je zajímavé, protože je to, jako by Intel přiznával, že jeho 1,8nm proces 18A je horší než 2 nm od TSMC). Je možné, že na podzim 2026 opět vyjdou jen nadšenecké modely a mainstreamové nominálně 65W modely (jako obvykle ale musíme upozornit, že jejich reálná spotřeba může být značně vyšší) by opět vyšly až v lednu 2027.

Intel zřejmě přiznal, že jeho 1,8nm křemíková technologie je horší než 2nm proces od TSMC Přečtěte si také:

Intel zřejmě přiznal, že jeho 1,8nm křemíková technologie je horší než 2nm proces od TSMC

Komentáře k této zprávě sice mluví o tom, že zrušení generace Arrow Lake Refresh může znamenat, že Intel uspíší vydání této nové generace Nova Lake, ale to může být přehnaně optimistické. V poslední době se Intelu nedaří mít nové procesory připravené v předstihu a potýká se spíše se zpožděními. Tudíž je asi namístě spíš skepse a na toto bychom nesázeli.

CS24

Co by teoreticky mohlo nastat, je, že se zrušení refreshové verze Arrow Lake nebude týkat notebookových procesorů, pro které by Intel aktualizovanou verzi s výkonnější NPU a kompatibilitou s programem Copilot+ PC teoreticky pořád mohl vyrobit. O tom ale zatím nejsou informace. V dnešní době je notebookový trh výrazně důležitější než ten desktopový a podpora Copilot+ PC pro něj asi bude důležitější, takže takový krok by dával smysl.

Zdroje: Chiphell, VideoCardz