Hlavní navigace

DDR4 až na 4266 MHz. Jaké budou?

17. 8. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

V průběhu příštího roku chce organizace JEDEC stanovit standard pro paměti DDR SDRAM čtvrté generace, v roce 2012 má začít komerční výroba. Většina uživatelů ale na nový typ operační paměti přejde až kolem roku 2015. Je tedy zjevné, že DDR4 jsou zatím hudbou budoucnosti; již nyní však víme, jak rychlé budou a že přinesou jednu poměrně zásadní změnu vůči zavedeným pořádkům.

Původně se předpokládalo, že frekvence v MHz (odpovídá teoretické propustnosti v Mb/s) budou od 1600 do 3200. Jelikož ale 1600MHz DDR3 moduly nejsou žádnou raritou a v rámci standardu jsou i kousky s taktem 2133 MHz, bylo rozhodnuto, že právě toto bude startovací bod pro DDR4 a konečná bude na frekvenci dvojnásobné, tedy 4266 MHz. Na oltář zvyšování propustnosti ale musela být učiněna významná oběť: změna topologie z „multidrop“ na dvoubodové spoje (point to point). To znamená, že na jeden paměťový kanál řadiče bude možné připojit pouze jeden DIMM modul.

V desktopových sestavách málokdy potřebujeme více než dva paměťové moduly. Ve specializovaných pracovních stanicích a zvláštěpak serverech ale toto uspořádání představuje poměrně velký průšvih. Jako jednu cestu řešení navrhuje JEDEC větší rozšíření stohování paměťových čipů na sebe s využitím technologie TSV (můstky procházející skrz čipy).

Tímto způsobem lze do balení, které vypadá jako jediný šváb, vtěsnat až osm paměťových čipů a jeden modul tak může mít několikanásobně vyšší kapacitu. Stohování není žádnou novinkou, právě u DDR4 ale JEDEC tuto technologii nejspíše přímo zařadí do standardu. Jenže ani to zřejmě nebude u serverů stačit…

…a tak se předpokládá, že na základní desce budou umístěny přepínací čipy, které připojení více modulů na jeden kanál umožní.

Tradičně se u nové generace pamětí bude snižovat pracovní napětí. Bude tedy nižší i spotřeba? Ne tak docela.

MMF24

Běžné DDR4 moduly budou s největší pravděpodobností vyžadovat napětí 1,2 V, pro nízkonapěťovou variantu (pokračovatele DDR3L) se uvažuje o 1,1 či 1,05 V. Srovnáme-li moduly o stejné frekvenci, nižší napětí pochopitelně znamená nižší spotřebu, zvyšováním frekvence se ale postupně zvyšuje i spotřeba v absolutním vyjádření. Nutno dodat, že spotřeba roste daleko pomaleji, než propustnost – ale skutečně je výkon pamětí to, co běžný uživatel potřebuje?

Zdroj: PC Watch, X-bit labs

Autor článku