Hlavní navigace

Deep Shot: Google ví, jak přenášet data mezi PC a mobilem pomocí kamery

27. 7. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Představte si, že si na počítači prohlížíte stránku nebo mapu, ale musíte někam spěchat, takže potřebujete tyto úkoly rychle přenést do mobilu. Pak přijdete zpět a chcete v rozdělané práci znovu pokračovat na počítači. Výzkumný tým Googlu to vyřešil fotoaparátem v mobilu a analýzou obrazu.

Myšlenka je to perfektní. Vyfocený obraz z monitoru se přesune rovnou na displej mobilu v podobě webové stránky. Výzkum prý začal kvůli tomu, že lidé si častěji mapu do mobilu vyfotí z počítače, než aby si poslali obrázek e-mailem. Takto vznikl Deep Shot, který si ale kromě mapy má poradit i s dalšími stránkami (yelp.com, cnn.com…). Na videu se můžete podívat, jak to funguje s androidovým Nexusem One a MacBookem.

" width="560" height="349" frameborder="0">

Uživatelé Androidu a Chrome určitě znají geniální rozšíření Chrome to Phone. Stránka z desktopového prohlížeče se jedním klikem přenese do smartphonu. Bezpochyby se jedná o elegantnější a rychlejší operaci.

Ale Deep Shot bych nazatracoval. Jednak zřejmě funguje v libovolném počítači i bez Chrome (a stránku zobrazí třeba uprostřed jako na počítači, nikoliv odshora) a jednak umí i opačnou operaci, tedy poslat obsah z telefonu zpět do počítače. Podrobný popis technologie naleznete zde v PDF. Jestli jsem to správně pochopil, přenos probíhá přes Wi-Fi pomocí protokolu XMPP (ohackovaný, aby mohli přenést velké obrázky). Kvůli tomu je potřeba i upraveného prohlížeče, třeba doplněk pro Chrome, jako použili autoři.

MMF24

Vývoj Deep Shot stále probíhá, jednou se třeba dostane přímo do Androidu. Nejdříve se ale bude muset technologie dostat mezi lidi, aby se zjistilo, jestli je Deep Shot opravdu užitečný, nebo to byl jen zbytečně složitý výstřel do prázdna.

Zdroj: Google