Hlavní navigace

Dell Adamo: snaží se, ale je lepší než MacBook Air?

14. 4. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

 Plusy a mínusy
 + unikátní stylový design
 + šířka
 + slušná konektivita

 - vysoká hmotnost
 - krátká výdrž na baterie
 - slabý procesor a grafická karta

Zkušenosti s Dellem Adamo

Dell ve svých prohlášeních slibuje, že model Adamo nepředstavuje pouze jeden nový produkt, ale zcela novou značku, jejíž jméno ponesou v budoucnu atraktivnější designové produkty společnosti Dell. Název Adamo je odvozen od latinského slova "zamilovat se" a cílem této značky je spojit v sobě nejmodernější estetické a designové trendy.

Sázka na hliník

Již na první pohled si všimnete, že se při návrhu Adama hliníkem opravdu nešetřilo. Celkem jsou na těle použity tři různé typy povrchové úpravy, což velmi sluší především černému modelu. Ovšem i zde najdete plasty, ať již na klávesnici nebo jako tlačítka touchpadu. A samozřejmě je plastový kryt okolo displeje, který je - bohužel - opravdu velmi lesklý.

Tělo notebooku tvoří jednoduchý kvádr, který je téměř dokonalý především při zavřeném víku displeje. Pokud však displej odklopíte, zůstane v zadní části patrná hranatá "boule" omezující z velké části úhel otevření displeje.

První recenzenti si ztěžují, že u hran na spodní straně Dell ponechal nepřesné slícování s ostrými hranami, které jsou nepříjemné především při práci s notebookem na klíně.

Lesklý displej s rozlišením 1 366 x 768 bodů nabízí poměr stran 16:9, které se v poslední době stává velmi populární. Je vhodné především pro sledování filmů, pro práci jsou však tyto displeje příliš úzké. Úhlopříčka displeje je 13,4 palce a podle testerů je obraz ostřejší, než u MacBooku Air.

Touchpad je poměrně malý, pro práci však plně dostačuje. Podporuje také multidotykové ovládání, které však můžete snadno vypnout.

Klávesnice je podsvícená společně s malou dotykovou ploškou pod kloubem displeje.

Těžká modelka

Zatímco je Adamo příjemně tenký, patří ve své třídy k nejtěžším notebookům. Lehčí (a to výrazně) je nejen Voodoo Envy, ale i celohliníkový MacBook Air, který navíc nabízí o poznání delší výdrž na akumulátory než Dell. Je Adamo tenké? Ano. Je ale lehké? Ne.

Konektorová výbava je základní a pro tento typ notebooku dostatečná: dva USB porty (jeden z nich kombinovaný s eSATA), síťový konektor a rozhraní pro monitor typu DisplayPort. Mezi doplňkovou konfiguraci patří možnosti vestavěného 3G datového modemu.

České ceny prozatím stanoveny nejsou, v zahraničí za konfiguraci zahrnující procesor Intel Core 2 Duo taktovaný na frekvenci 1,4 GHz, 4 GB operační paměti, 128 GB paměťový SSD disk a integrovaný 3G modul zaplatíte přibližně 2 600 dolarů (asi 52 000 korun).

Rychlý jako šnek, nebo pomalý jako zajíc?

Jak dopadne výkonu Dellu Adamo ve srovnání s konkurenčním MacBookem Air? Dopadne hůře, protože Dell vsadil na pomalejší grafickou kartu (Intel GMA X4500HD), která není pro výkonnější Nvidii GeForce 9400M žádným soupeřem a kterou poráží v grafických testech více než dvojnásobně. Také vyšší celkový výkon vám nabídne MacBook Air vyšší.

Podkapitolu věnovanou výkonu zakončíme výdrží na akumulátory. Zatímco Dell Adamo dokázal na jedno nabití fungovat dvě hodiny a čtyřicet minut, MacBook Air ve stejném testu dokázal pracovat o hodinu déle. U obou počítačů není akumulátor vyměnitelný.

U nás ještě ne

Kromě samotného notebooku je v nabídce rovněž široká řada doplňků, periferií a příslušenství z barevně sladěné kolekce nesoucí rovněž značku "Adamo by Dell". Vybrat si můžete například externí pevné disky (250 nebo 500GB), externí DVD a Blu-ray mechaniky nebo pouzdra a brašny.

V současné chvíli nejsou produkty značky "Adamo by Dell" k dispozici na našem trhu, ale v budoucnu se po potřebných lokalizacích plánuje rozšíření jejich dostupnosti i na další trhy včetně České republiky.

Zdroj: gizmodo.com, engadget.com

Kompletní fotogalerie

CS24